JET SET

Kraljevsko vjenčanje Megan Markl i princa Harija će Velikoj Britaniji donijeti vrtoglavu zaradu

Avaz.ba

11.1.2018

Svečano kraljevsko vjenčanje princa Harija (Harrya) i američke glumice Megan Markl (Meghan Markle) dogodit će se 19. maja.

Zahvaljujući mnogobrojnim turistima, ali i raznim suvenirima, Velika Britanija će tim povodom u državnu blagajnu staviti nevjerovatne iznose.

AFP

Da će vjenčanje Megan Markl i princa Harija, koje će se održati 19. maja, biti pravi spektakl, naročito za ljubitelje kraljevskih vjenčanja, u to ne sumnjamo, međutim biT će i spektakl za britansku ekonomiju. 

Prema najnovijim izvještajima Rojtersa, očekuje se da će cijeli događaj, i sve vezano uz njega, donijeti Velikoj Britaniji prihod od – 500 miliona funti.

A od čega se sve očekuje prihod? Otkrio je to Dejvid Hej (David Haigh), voditelj Brand Finance: 

- Mislimo da će 200 miliona funti doći od turizma, u šta uključujemo i hotele.

To ne treba čuditi kada se zna da u svijetu ima na milione zaluđenih obožavatelja kraljevskih vjenčanja, koji ovo vjenčanje vijeka neće propustiti ni pod koju cijenu. Oko 50 miliona funti donijet će i mnogobrojni suveniri sa fotografijama budućih supružnika.

Sve to doprinijet će i tome da će Velika Britanija dobiti besplatnih reklama u vrijednosti od nekih 100 miliona funti, što će itekako dobro doći.

Otkako je Kensingtonska palata najavila službeni datum vjenčanja, smještaj u hotelima u blizini rasprodan je u kratkom roku, što ni ne čudi kada se zna da je 2011. godine, na vjenčanje Harijevog brata princa Viliama i Kejt Midlton (Williama i Kate Midleton) u London dovelo 350.000 ljudi, a sada se očekuje povećanje tog broja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.