JET SET

Neda Ukraden: Iako više nema Keme da slavi ljubav, njegove pjesme su vječne

( Arhiv)

Avaz.ba

21.1.2018

Porodica i prijatelji Kemala Montena obilježili su jučer trogodišnjicu njegove smrti u Aleji velikana na gradskom groblju Bare u Sarajevu.

Čuveni jugoslovenski kantautor, tekstopisac i šansonjer preminuo je na jučerašnji dan 2015. godine usljed komplikacija nakon transplantacije bubrega. Osim što je imao blistavu karijeru, obilježenu hitovima „Nije htjela“, „Nekako s proljeća“, „Bacila je sve niz rijeku“, Kemal je svojim pjesmama značajno uticao na poslovni uspjeh brojnih kolega, kao što su Arsen Dedić, Oliver Dragojević, Tereza Kesovija, Zdravko Čolić, Neda Ukraden...

Upravo Neda drhtavim glasom na godišnjicu smrti Montena za Kurir je ispričala po čemu pamti svog velikog prijatelja.

Kemal Monteno ili Kemo Kemica bio je veliki kantautor, sjajan kompozitor i pjevač, ali prije svega raja, dragi kolega, sugrađanin uz koga sam rasla u Sarajevu, družila se, prijateljevala i profesionalno sarađivala. 

( Arhiv)

Niko na muzičkoj sceni se nije tako opušteno, ležerno i nepatetično nosio sa svojom slavom kao Kemo. Zezator, šaljivdžija, beskrajno muzikalan i drag čovjek, čije pjesme će vječno živjeti. Njegova pjesma je jedna od najljepših u mojoj karijeri - „Ne budi me noćas“. Hvala mu i za tu, kao i za dva divna dueta koja smo zajedno otpjevali - „Pao sneg po dunjama“ i „Ako smo vrijedni te ljubavi“.

Iako nema Keme ni Arsena, nema poeta i divnih pjesama koje su slavile ljubav, ostat će vječne njihove pjesme - rekla nam je Neda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.