JET SET

Princeza Beatris, bivša holandska kraljica: Šefica preduzeća proslavila 80. rođendan

Lejla KARAHMET-PUJAGIĆ

4.2.2018

Princeza Beatris (Beatrix), bivša holandska kraljica, napunila je prije nekoliko dana 80 godina. Popularna Bea napravila je ovim povodom posebne fotografije sa svojim nasljednicima i tako obilježila svoj jubilarni rođendan.

Kada je njena majka, kraljica Julijana (Juliana) abdicirala 30. aprila 1980. godine, na svoj 71. rođendan, Beatris je u 42. godini postala kraljica Holandije. Od tog dana, ona svoj rođendan, koji je označen kao praznik, slavi 30. aprila, u znak poštovanja prema svojoj majci.

Za vrijeme vladavine, uvijek je bila aktivna u životu svoje zemlje, suprotno svojoj majci, koja je bila suzdržana i povučena kraljica. Među Holanđanima je postala veoma popularna, jer je svoju palaču u Hagu, gdje su i sjedišta vlade i parlamenta, pretvorila u radnu palaču.

 Vaše visočanstvo

Zvali su je šefica preduzeća Holandija, jer je često primala ministre, ambasadore i predstavnike društva.

Dok je njena majka preferirala da je oslovljavaju sa madam, Beatris je držala do titule Vaše visočanstvo. Holandija je tokom njene vladavine prošla kroz duboke promjene i društvene eksperimente - legalizaciju pobačaja, dekriminalizaciju marihuane, dopuštanje homoseksualnih brakova.

Djetinjstvo je, zbog izbijanja Drugog svjetskog rata, provela prvo u Velikoj Britaniji, a potom u Kanadi. Nakon studija prava, njeno vjenčanje sa zapadnonjemačkim diplomatom Klausom fon Amsbergom (Claus) 10. marta 1966. izazvalo je negodovanje. Holanđani nisu dobro prihvatili da se njihova buduća kraljica uda za čovjeka koji je tokom rata nosio uniformu Hitlerove omladine. No, kako je vrijeme prolazilo, princ Klaus postao je jedan od najpopularnijih članova holandske kraljevske porodice, a njegova smrt 2002. godine izazvala je iskrenu tugu u narodu.

Beatris ima tri sina, među kojima je i njen nasljednik, sadašnji kralj Vilijem-Aleksander (Willem-Alexander), zbog kojeg je ona abdicirala 2013. godine. Njen srednji sin Johan Friso umro je nakon što je godinu i po proveo u komi zbog nesreće na skijanju, koja se desila u februaru 2012. Uprkos velkoj tuzi zbog ove tragedije, kraljica je nastavila da obavlja dužnost.

Novo u zemlji

Beatris je uvijek držala do toga da ima poseban odnos sa svojim premijerima, koji, prema tradiciji, svakog ponedjeljka ujutro dolaze da je obavijeste o tome šta je novo u zemlji. Jedan od premijera pohvalio je njenu organiziranost i smisao za biznis.

Premijer Mark Rute, koji važi za velikog pobornika monarhije, odao je poštovanje kraljici nakon što je napustila tron.

- Od njenog ustoličenja osamdesetih godina, ona je postala srce i duša holandskog društva - rekao je Rute.

Nakon abdikacije, Beatris se, s titulom princeze, povukla u dvorac Drakenstejn, u središtu Holandije, gdje je živjela 18 godina prije nego što je postala kraljica. U tom dvorcu su odrasla njena tri sina.

- Ne povlačim se zato što su mi dužnosti teške nego zato što sam uvjerena da odgovornost za našu zemlju leži u rukama nove generacije - rekla je kraljica nakon što se povukla s trona.

 Dionice u naftnoj kompaniji

Poput prethodnih vladarica Holandije, njene majke i bake, i kraljica Bea bila je među najbogatijim ženama svijeta. Procjenjuje se da posjeduje 4,7 milijardi dolara, i to zahvaljujući dionicama u naftnoj kompaniji “Royal Dutch Shell”, čiji je većinski vlasnik.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.