JET SET

Kamere zabilježile šta se dogodilo s Ivanom Smit, manekenkom koja je pronađena mrtva

( Instagram)

Index.hr

9.2.2018

Sigurnosne kamere snimile su posljednje trenutke 18-godišnje holandske manekenke Ivane Smit, prije nego što je pronađena mrtva. Podsjetimo, Ivana je pala s balkona u Kuala Lumpuru.

Na snimku se vidi kako Ivanu niz hodnik na rukama nosi američki trgovac kriptovalutama Aleksander Amad Džonson (Alexander Amad Johnson), dok je pored njega supruga Luana. Šuška se da je u njihovom stanu održana svingerska zabava čiji su učesnici bili pod utjecajem droga. Ivanino tijelo pronađeno je tačno ispod terase njihovog stana, koji se nalazi na 14. spratu.


Policija je Ivaninu smrt pripisala konzumiranju alkohola i droga, no britanski privatni detektiv Mark Vilijams-Tomas (Williams-Thomas) vjeruje da je bila mrtva i prije pada s balkona. Kako kaže, da je poginula na britanskom teritoriju, policija bi to istraživala kao ubistvo, naročito jer je holandski patolog Frank van de Got (Goot) zaključio da na mjestu Ivaninog pada nema tragova krvi, što sugerira da je bila mrtva i prije pada.

- Ne sumnjam, bazirano na dokazima koje sam skupio te informacijama od forenzičara, da bi cijeli slučaj bio tretiran kao ubistvo da se dogodio u Velikoj Britaniji - rekao je.

( Instagram)

Ivanin otac izjavio je da je policija brzo odustala od istrage te da su komšije para čuli viku iz stana. Dodao je i da je saznao da su Džonsonovi svingeri koji su u stan dovodili mlade manekenke.

Džonson je osnivač "Everus Worlda", kompanije koja se bavi kriptovalutama, a sjedište joj je u Kuala Lumpuru. U 7.30 sati Ivana je prijateljici poslala selfie s Lunom, koja je također manekenka. Policija vjeruje da je dva sata kasnije pala s balkona na krov susjedne zgrade. Njeno golo tijelo nađeno je tek oko 15 sati. Njene cipele i donje rublje još nisu pronađeni. U njenom tijelu su pronađeni alkohol, kokain i ekstazi. Njen otac je izjavio da je na vratu imala modrice koje su izgledale kao otisci prstiju.

( Instagram)

I njen djed, koji već 20 godina živi u Maleziji, kaže da mu je nevjerovatno da je Ivana pala s 20. sprata i završila na šestom. 

- Pronađena je tamo gola, gdje su joj cipele i donji veš? Ne vjerujemo policiji jer nismo dobili fotografije ni izvještaj. Vjerujemo da se tu dogodilo nešto povezano s kriminalom - kaže on.

Par tvrdi da nema veze s njenom smrću, Aleksander tvrdi da je u vrijeme Ivanine smrti spavao, a Luna kaže da je vodila njihovo dijete u školu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.