JET SET

Amna Palata, voditeljica Dnevnika TV Alfe: Želim ispričati što više priča koje mogu promijeniti ljudske živote

( S. Saletović/Avaz.ba)

F. MUSTAFIĆ

10.2.2018

Voditeljicu i novinarku Amnu Palatu (26) gledaoci svaku večer mogu gledati u centralnoj informativnoj emisiji Dnevnik Alfa televizije. Iako se tek nedavno priključila timu ove televizije, već je skrenula pažnju na svoj rad.  

Emisija uživo

Rođena je u Mostaru 1992., a prvo novinarsko iskustvo stekla je prije dvije godine na mostarskoj City TV. U julu 2017. pridružila se kolektivu TV Alfe, gdje je angažirana kao novinarka, reporterka i voditeljica Dnevnika.

- Iako ovo nije moje prvo radno iskustvo na televiziji, moram priznati da sam na TV Alfi ispekla zanat. Prethodno sam radila na lokalnoj televiziji u Mostaru, gdje sam se prvi put susrela s TV novinarstvom. Na početku sam bila nezainteresirana za rad pred kamerama. Nakon izvjesnog vremena, shvatila sam da se želim baviti ovim poslom jer je dinamično, zanimljivo i svaki dan je drugačiji - kaže Palata.

Nepredviđene situacije sastavni su dio svakog programa uživo, pa tako i Dnevnika Alfe.

- Kada znate i svjesni ste da program ide uživo i da vas u tom trenutku prate gledaoci ispred malih ekrana, onda nemate prostora za greške i paniku. Potrudite se da prezentirate vijesti na najbolji mogući način. Naravno, tu i tamo se dogodi neka manja greška, ali znate kako kažu - ko radi, taj i griješi. Iz grešaka se najbolje uči, a na kraju dana te greške budu smiješne i simpatične - kaže Palata.

Prvi susret

Iako se relativno kratko bavi novinarskim poslom, kaže da nema tremu, a iz svake emisije izlazi spremnija za nove radne uspjehe.

- Prvi susret s kamerom je bio katastrofalan, znojili su se dlanovi, klecala koljena… Međutim, vremenom naučite da komunicirate s kamerom i opustite se - govori Palata.

Kaže da joj je cilj da javnosti prikaže što više običnih ljudskih priča.

- Ako govorimo o poslovnim izazovima, želim ispričati što više priča koje mogu promijeniti ljudske živote. Smatram da je svaka priča novi izazov. Ipak, priznajem, moj život je isprepleten spontanim, nepredviđenim stvarima i situacijama, kako u privatnom životu tako i u poslu - zaključuje Palata.

U Mostaru zagrlim najmilije  

S obzirom na to da nema mnogo slobodnog vremena, kaže da se trudi da ga što bolje iskoristi.

- Uglavnom su to druženja s dragim ljudima, uživam i u šetnji gradom. I, naravno, rado odem pogledati dobar film ili predstavu. Ako ipak imam više slobodnih dana, onda se odlučim za neko zanimljivo putovanje ili se jednostavno zaputim u Mostar, izgrlim najmilije, napunim baterije, a potom nazad u nove radne pobjede.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.