JET SET

Najpoznatiji holivudski kriminalac: Američki glumac Džo Peši ponovo snima s De Nirom i Paćinom

Fuad MUSTAFIĆ

11.2.2018

Američki glumac Džo Peši (Joe Pesci) naći će se rame uz rame s Robertom de Nirom, Al Paćinom (Al Pacino) i Harvijem Kitelom (Harvey Keitel) u novom filmu Martina Skorsezea (Scorsese) “Irac”. Film bi se u kinima trebao pojaviti u ljeto 2019., a sama najava da je na jednom mjestu okupio legendu do legende izazvala je ogromnu pažnju.

Blistava karijera

Prekretnica u filmskoj karijeri Džoa Pešija (75) bio je upravo Skorsezijev film iz 1980. godine “Razjareni bik”, u kojem je glumio brata Roberta de Nira.

Njih dvojica su se pojavila i u ostvarenju “Bilo jednom u Americi”, a Peši je ulogu dobio prvenstveno zahvaljujući De Nirovom zahtjevu.

Ovom američkom glumcu, kojeg mnogi zovu i najpoznatijim holivudskim kriminalcem, prestižnog Oskara za najboljeg sporednog glumca donijela je i uloga u filmu “Dobri momci”, gdje De Niro, naravno, igra glavnu ulogu. Njih dvojica ponovo su zajedno nastupila i u filmu “Casino”, koji je, također, Skorsezijevo ostvarenje iz 1995. godine.

U historiji američke filmske nagrade ostat će upamćen kao dobitnik Oskara koji je prilikom preuzimanja kipića održao najkraći govor ikad. Njegovo obraćanje tada je trajalo svega tri sekunde.

U “Ircu”, Peši će igrati Rasela Bagalina, sicilijanskog kriminalca, koji u jednom trenutku predvodi kompletnu mafiju na Istočnoj obali.

Ovaj američki glumac italijanskog porijekla iza sebe ima blistavu karijeru. Prvi film snimio je 1961. godine, a zatim su se nizali hitovi “Razjareni bik”, “Moj rođak Vini”, “Sam u kući”… te serija filmova “Smrtonosno oružje”.

Publika ga uglavnom pamti po ulogama nasilnika i mafijaških ubica, ali i čangrizavih smiješnih likova.

Osim glumom, bavio se i pjevanjem pa je izdao i album “Little Joe Sure Can Sing” pod imenom Džozef Riči (Joseph Richie), zajedno s bendom čiji je član bio i njegov dobar prijatelj i budući saradnik na filmu Frenk Vinsent (Frank Vincent).

Ovaj oskarovac tužio je producenta filma "Goti: U sjenci moga oca" nakon što mu je obećana uloga u ovom filmu, zbog koje se ugojio čak 14 kilograma, a potom saznao da ulogu ipak neće dobiti.

Tri braka

Ostao je uvjeren da su producenti iskoristili njegovo ime da bi privukli pažnju na novi film o mafijaškoj porodici Goti.

Godine 1999. objavio je kako prestaje glumiti, jer želi da se posveti muzičkoj karijeri i da uživa u životu dalje od kamera. Peši se ipak vratio prvoj ljubavi kad se 2006. godine pojavio u maloj ulozi, naravno De Nirovog filma “Dobri pastir”.

Smatra se da je od tada odbio više od pedeset uloga zbog nejasnih razloga. Na kraju, kako sada stvari stoje, iz duboke penzije izvukli su ga stari prijatelj De Niro i Skorsezi.

Glumac se tri puta ženio i rastajao.

Radio kao brijač

Kao dječak, Peši je pokazivao dosta naklonosti prema umjetnosti, a šezdesetih godina radio je i kao brijač. Jednom je kazao da su mu život promijenili njegovi italijanski korijeni, jer su ga producenti uglavnom birali za uloge mafijaša zbog njegovog izgleda. Priznao je i da mu to nikad nije smetalo, jer mu je i donijelo slavu.    



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.