Slavne ličnosti na meti napada opsesivnih fanova

Pomahnitali muškarac na krovu kuće Tejlor Svift, smrt izbjegli Gabrijela Spanić i Hju Džekmen, u strahu Selena Gomez, Hali Beri…

Edina BAKIĆ
18.02.2018 23:11

Noćna mora poznatih ličnosti su napadni fanovi, takozvani stalkeri, koji su često neuravnotežene osobe sa psihičkim problemima. Oni opsjedaju ličnosti iz javnog života, prate ih, nerijetko im šalju prijeteća pisma, provaljuju u njihove kuće, a nije rijedak slučaj ni da pokušaju da ih napadnu, pa i ubiju. 

Prije nekoliko dana, na meti napada ponovo je bila Majli Sajrus (Miley Cyrus). Muškarac koji je toliko opsjednut njenim likom i djelom, zbog pjevačice je prešao cijelu Ameriku te odlazio na svaki koncert samo kako bi je vidio. Na društvenim mrežama objavio je bizarne statuse zbog kojih je policija morala intervenirati.

Muškarci u bijelom

- Volim te, Majli, imam tvoju adresu, znam najlakši način da uđem u tvoju kuću. Hvala što si se riješila Lijama - jedna je od nekoliko stravičnih poruka.

Policija je u ponedjeljak uhapsila poludjelog fana te ga zadržala na psihijatriji kako bi mu uspostavili dijagnozu i dali odgovarajuću terapiju. Njegov identitet za sada nije poznat.

Slične neugodnosti dešavale su se nekoliko puta Tejlor Svift (Taylor Swift). Jedan od poludjelih fanova uhapšen je prošle godine nakon što se penjao na krov kuće u kojoj živi i nekoliko puta joj zvonio na vrata. Optužen je za uznemiravanje i provalu.

Tejlor je 2015. doživjela još jednu neprijatnost kad su je na koncertu u Edmontonu dvojica nuškaraca pokušala uhvatiti za nogu. Na snimku koji se pojavio na Instagramu i YouTubeu, vidljivo je kako se u jednom trenutku dvojica muškaraca, odjevenih u bijelo, zalijeću prema Svift.

Vijest da je popularnu latinoameričku glumicu Gabrijelu Spanić (Gabriela Spanic) asistentica pokušala da ubije iz ljubomore, obišla je svojevremeno cijeli svijet. Javnost je preko noći saznala za psihopatu Mariju Seleste Fernandez (Maria Celeste), koja je godinama radila u glumicinoj kući, trovala je amonij-sulfatom, kao i njenog dvogodišnjeg sina i majku, zbog čega je 2010. godine uhapšena.

Privatno osiguranje, policija i tužilaštvo vrlo često nisu u mogućnosti da predvide namjere pojedinih fanova, koji mogu da predstavljaju ozbiljnu prijetnju za slavne ličnosti. Tako su Madona (Madonna), Stiven Spilberg (Steven Spielberg), Rajan Sikrest (Ryan Seacrest), Paris Hilton i mnogi drugi iz industrije zabave bili prinuđeni da potraže zaštitu na sudu.

“Stalkeri” su proganjali Selenu Gomez, Hjua Džekmena (Hugh Jackman), pojavljivali se ispred kuća Hali Beri (Halle Berry) i Sandre Bulok (Sandra Bullock), neki su uspjeli da se neprimjetno ušunjaju u domove poznatih, i to uprkos gvozdenim kapijama, visokim ogradama i čuvarima.

Džekmena je uhodila žena iz Kalifornije Katarina Turston (Katharina Thurston), koja ga je napala dok je vježbao u teretani na Menhetnu. Katarina mu je prišla s brijačem i krenula da ga napadne. Poslije je utvrđeno da je ona psihički bolesnik, a zbog ovog napada je osuđena na kaznu zatvora od šest godina. Sud je presudio da se mora kloniti Džekmena i njegove porodice te se podvrgnuti liječenju.

Pet hitaca

Džona Lenona (John Lennon) ubio je sumanuti Amerikanac Mark Dejvid Čepmen (Mark David Chapman), koji je, navodno, umislio da je on pravi Lenon i da mu je neki glas u glavi rekao da ubije lažnog.

Sačekao je Lenona ispred njegove zgrade u jutarnjim satima 8. decembra 1980. godine, gdje ga je i ubio. Muzičar se tada vraćao sa snimanja i nemarno je išao ka ulazu svoje zgrade. Čepmen je prema njemu ispalio pet hitaca, od kojih su četiri pogodila Lenona. Nakon toga nije pobjegao nego je ostao na mjestu zločina čitajući svoju knjigu pa ga je policija privela bez borbe. On je trenutno u zatvoru u Njujorku, gdje služi kaznu za ovo ubistvo.

Opsjednutost glumicom Džodi Foster

Džon Hinkli (John Hinckley) bio je opsjednut glumicom Džodi Foster (Jodie). Upisao je Univerzitet Jejl s namjerom da uhodi ovu glumicu i da je impresionira. On je ubistvom američkog predsjednika Ronalda Regana (Reagan) želio da osvoji naklonost Foster. Pisao joj je ljubavna pisma i pjesme.

Hinkli joj je 30. marta 1981. ostavio pismo u kojem govori da je planirao da osvoji njenu ljubav tako što će da ubije američkog predsjednika Regana. Kasnije tog dana, Hinkli je otišao u Vašington, gdje je ispunio svoju namjeru te pucao na predsjednika i nekoliko članova njegove pratnje. Predsjednik Regan preživio je pucnjavu, a Hinkli je uhapšen, nakon čega je utvrđeno da, zbog ludila, nije kriv te je smješten u bolnicu.

Primjeri iz regiona

Vijesti o napasnim fanovima sve su učestalije i u regionu. Jelena Rozga objelodanila je prije nekoliko godina da je užasno strahovala od fana koji je bio u stanju da je satima čeka na kućnom pragu.

Fanovi su napadali i rukometaša Vladu Mandića, pjevačice Natašu Bekvalac, Anu Nikolić te brojne druge javne ličnosti.

Ubistvo Rebeke Šefer

Glumicu i manekenku Rebeku Šefer (Rebecca Schaeffer) prije 28 godina ubio je psihotični fan Robert Bardo, koji joj je prethodno više od tri godine slao brojna pisma, uhodio je i proganjao.

Bardo je danas u zatvoru, osuđen je na doživotnu kaznu bez prava na pomilovanje.

Tagovi

Taylor Swift
NA VRH