JET SET

Karleuša: Ministre, vidimo se na sudu!

Kurir

19.2.2018

Srbijanski ministar zdravlja Zlatibor Lončar je intervjuom za Kurir, u kome je podržao tužbe protiv, kako je rekao, šarlatana koji su promovirali antivakcinalne stavove, izazvao pravu buru u javnosti. Najprozvanijom se osjetila pjevačica Jelena Karleuša, koja je više puta javno pozivala roditelje da ne vakcinišu svoju djecu MMR vakcinom, tvrdeći da izaziva autizam.  

Karleuša je i sada ostala pri svom stavu i najavila čak i tužbu protiv ministra zdravlja.

- Ovaj ministar Lončar ako me još jednom pomene... morat ću da ga tužim. Razumijem opsesiju, razumijem i da moraš, ali odje*i! Zastrašuj one koji se tebe i tvoje klike plaše. Roditelji, pravo na izbor da li ćete vakcinisati vaše dijete i moje pravo da ovo kažem vam niko ne može oduzeti - napisala je pjevačica na Twitteru.

I dok druge javne ličnosti koje su pozivali na bojkot vakcinacije, poput dramaturga Maje Volk, spisateljice Mirjane Bobić-Mojisilović ili Miroljuba Petrovića, nisu željele da komentiraju stavove ministra zdravlja, doktor Tomislav Stevanović, predsjednik udruženja Pedijatrija zasnovana na dokazima, koje je zajedno s Udruženjem Građani protiv šarlatanstva podnijelo krivičnu prijave zbog antivakcinalnog djelovanja, kaže da je veoma zadovoljan što je Lončar podržao njihovu inicijativu.  

- Svi mi koji smo branili vakcinu, počevši od epidemiologa pa sve do roditelja koji su se spontano okupili iza ovih tužbi, očekivali smo podršku ministra, jer smo znali da bez podrške države, politike i medija ne možemo da konkretiziramo našu borbu. Lončar je uradio odličnu stvar! Obuhvat vakcinisane djece se povećava, ali i vakcini treba vrijeme da počne da djeluje. Do epidemije morbila je moglo i da ne dođe da su ljudi slušali struku, a ne ljude koje su dizali paniku od MMR vakcine - kaže Stevanović i dodaje da  Tužilaštvo u Beogradu radi na njihovim krivičnim prijavama.  

Podsjetimo, Lončar se zapitao da li je neko od tih narodnih pjevačica i šarlatana obišao djecu koja su dobila komplikacije od morbila ili pogledao u oči zdravstvene radnike koje se bore za spas dječijih života.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.