JET SET

Kako je ljepotica s Kosova pokorila svjetsku muzičku scenu

CdM

24.2.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

(Foto: Twitter)

Pjevačici kosovskih korijena pošlo je prošle godine za rukom ono što je prije nje uspjela samo Adele 2015. godine, imati pjesmu na prvom mjestu britanskih top lista kojima dominiraju muški izvođači.

To je jedan od uspjeha kojim je Dua Lipa obilježila 2017. godinu, a s istom pjesmom ''New Rules'' uspjehe je nastavila da niže i u 2018. godini postavši nedavno najmlađa umjetnica koja se može pohvaliti s milijardu pregleda na Youtube. 

Od pet nominacija za Brit Awards, Dua je u srijedu kući odnijela dvije nagrade. Na putu do velikog uspjeha uložila je puno truda, pokazala hrabrost, ali i zrelo razmišljanje o muzičkom žanru u kojemu uspješno pliva.

Dua je rođena u Londonu gdje su njeni roditelji,pobjegli 1995. zbog rata u rodnom Kosovu. Ljubav prema muzici naslijedila je od oca, bivšeg rok muzičara koji je pjevao u bendu Oda. 

Njeni snovi o muzičkoj karijeri poljuljani su još u osnovnoj školi, gdje su joj zbog nemogućnosti pjevanja visokih tonova rekli da nema talenta, a novi udarac uslijedio je 2008. godine kada se kao jedanaestogodišnjakinja s porodicom seli u Prištinu, gdje je otac Dukagjin dobio posao.

- Bez obzira na drukčiji život u Prištini, nastavila sam da pjevam, a s 14 godina počela sam objavljivati obrade poznatih pjesama na YouTubeu. Uvijek sam željela da se bavim muzikom. Ne smijete odustati, vjerujte u ono što volite - opisala je Dua za ''The Sun'' taj period svog života u kojem se nije dala obeshrabriti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.