JET SET

Dadilje nemaju privatni život, moraju govoriti više stranih jezika, a imaju i ograničen izlaz

Nerma AJNADŽIĆ

25.2.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Lavinu komentara nedavno su izazvali muzička diva Bijonse (Beyonce) i njen suprug Džej-Zi (Jay-Z) kad su unajmili čak šest dadilja za svoje blizance Rumi i Sir Kartera (Carter). Kao razlog su naveli to što blizanci ne spavaju u isto vrijeme te da su odlučili da trebaju po tri dadilje, koje će raditi u tri smjene od po osam sati.

O njihovoj starijoj kćerci Blu Ajvi (Blue Ivy) brinu se dvije dadilje. Navodno je jednu od dadilja natjerala da nauči koreografiju pjesme “Single Ladies” kako bi je mogla izvoditi za Blu Ajvi kad je uzrujana, jer kako smatraju njeni roditelji, ništa je brže i bolje ne smiruje od toga.

Odlazak u inozemstvo

Većina holivudskih zvijezda iza sebe ima svitu osoblja, posebno dadilja, koje im itekako olakšavaju život. One se rijetko kad ili nikad ne mogu vidjeti na fotografijama paparaca, ali su uvijek u blizini.

Iako djeluje kao posao iz snova s obzirom na to da odlično zarađuju, dobivaju bonuse, skupocjene poklone, biti dadilja slavnima i nije tako lako.

Jedna od osnovnih stvari koje moraju ispoštovati, za šta su dobrim dijelom i plaćene, je šutnja o privatnom životu poslodavaca.

Tom Kruz (Cruise) imao je jedan od najstrožijih ugovora o anonimnosti s dadiljama koje su se brinule o njegovoj kćerci Suri, koju je dobio s Keti Holms (Katie Holmes). Među brojnim ekstremnim zahtjevima u ugovoru koji dadilje potpisuju, stajalo je i da ne smiju otkriti ime poslodavca.

One su tokom slobodnih dana morale biti dostupne u svakom momentu i biti spremne da dođu na posao, što, ujedno, podrazumijeva i da ne mogu otići nigdje na putovanje. Ali, pasoš je uvijek morao biti uz njih kako bi istog trenutka kad poslodavac kaže, mogle s djecom krenuti na put, ali i ostati u inozemstvu po nekoliko mjeseci.

Džulija Roberts (Julia) imala je jedan od najbizarnijih zahtjeva. Od dadilja je tražila da nose perike s dugom crvenom kosom kad navečer ušuškavaju njenu djecu u krevetu.

- Bilo je čudno, ali shvatam. Nadala se da će djeca misliti da ih ona uspavljuje umjesto mene - rekla je jedna od dadilja.

Razni testovi

Dadilje uglavnom nemaju privatni život. Ponekad njihovi poslodavci idu do te mjere da im zabranjuju da imaju momka, piju alkohol te da ne ostaju napolju poslije 22 sata.

Školuju se u posebnim ustanovama, gdje stječu potrebne vještine. Većina slavnih želi žensku dadilju koja govori nekoliko stranih jezika. Prije nego što ih angažiraju, agencije za dadilje provjeravaju njihovu prošlost i podvrgavaju ih raznim testovima, pa i onima na drogu.

Gvinet Paltrou (Gwyneth Paltrow) tražila je za svog sina Mosesa osobu koja zna govoriti grčki, latinski, španski i francuski jezik te da ima muzičko znanje, da svira dva instrumenta, ali i da je sportski tip.

Godišnje po 150.000 dolara

Anđelina Đoli (Angelina Jolie) i Bred Pit (Brad Pitt) tražili su od svojih dadilja da govore maternji jezik djeteta o kojem će se brinuti, ali da imaju profesionalno znanje o razvoju djece i da budu spremne da otputuju u svakom trenutku. Par je svakoj dadilji godišnje plaćao po 150.000 dolara.

Bez kršenja granica

Koliko god da vremena dadilje provode u domu poslodavaca, postoje granice koje ne smiju prekršiti. Najčešće nisu pozvane da jedu sa porodicom niti da učestvuju u nekim porodičnim aktivnostima. Nije neuobičajeno da je dadiljama koje žive u domu svojih poslodavaca, zabranjen pristup nekim prostorijama u kući.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.