JET SET

Izudin Bajrović: Uživao sam na setu s djecom Danisa Tanovića

E. BAKIĆ

26.2.2018

"Snijeg za vodu" reditelja Kristofera Vilersa (Christopher Villiers), koprodukcija Bosne i Hercegovine i Velike Britanije, osvojio je specijalno priznanje žirija u kategoriji Generation KPLUS na 68. “Berlinaleu”.

Glavne uloge igraju India i Hadrian Tanović, kojima je ovo bilo prvo pojavljivanje na filmu. Njih dvoje su djeca oskarovca Danisa Tanovića. U filmu se pojavljuje i Izudin Bajrović.

Ratno Sarajevo

Radnja filma smještena je u Sarajevo pod opsadom 1994. godine, a govori o pokušaju ostvarivanja normalnog djetinjstva u okolnostima u kojima se to čini skoro nemogućim.

Kako je Bajrović jučer kazao za “Dnevni avaz”, nagradu nije očekivao.

- Drago mi je zbog priznanja, jer je u pitanju lijep film. “Snijeg za vodu” bavi se djetinjstvom. Ja sam otac glavnih glumaca, djece koja pokušavaju na neki način živjeti normalno u nenormalnim okolnostima, a pri tome je iznad njih prijetnja da će biti meta snajpera ili granate – govori nam Bajrović.

Dodaje da je lijepo bilo naći se na setu s Indijom i Hadrianom.

- Divni su i zaista su svoj dio posla odradili kao veliki profesionalci. Iako je bilo hladno i snimalo se dugo, sve su izdržali na najbolji mogući način. Nevjerovatno su dobri bili, a imaju i iskustva, jer su to djeca iz filmske porodice pa im je dosta stvari poznato. Zaista su bili divni – kaže Bajrović.

Kraj godine

Iako je bio pozvan da u Berlinu prisustvuje dodjeli nagrada,  Bajrović nije bio u mogućnosti da ode zbog obaveza u Sarajevu. Nagradu je preuzeo reditelj.  

- Vilers je ovo ostvarenje pripremao veoma dugo i znam da mu je mnogo stalo do ovog filma. Kad je snimanje trebalo početi, nije bilo snijega pa smo čekali kraj prošle godine, kad je “Snijeg” konačno i snimljen – ističe glumac.

Priča se na kraju završava sretno i u krugu porodice.

- Iako je riječ o kratkom filmu, u njemu su smještene i prijetnja, smrt, igra, borba za preživljavanje i, na kraju, ljubav u krugu porodice. Nadam se da će publika imati priliku da vidi film i ovdje, kod nas, jer je poruka koju nosi sigurno humana - govori Bajrović.

 Mevludin Tanović: Ponosan sam kao i svaki djed


Profesor Mevludin Tanović, djed Indije i Hadriana, lijepu vijest o nagradi pročitao je, kako nam je kazao, u “Dnevnom avazu”.


- Jutro mi nije moglo početi na ljepši način. Ponosan sam, kao i svaki djed. Oni trenutno sa majkom borave u Francuskoj, a jedva čekam da se vrate pa da ih zagrlim i čestitam ovaj poseban uspjeh – kazao nam je jučer Tanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.