Saša Lošić Loša otkrio sve tajne "Plavog orkestra"

Kurir

Foto: ( Kurir)


Saša Lošić Loša (53) otkrio je da je zbog albuma "Smrt fašizmu" iz 1986. godine imao velikih problema s državom i da je zamalo završio u zatvoru!

Frontmen "Plavog orkestra" prisjetio se detalja iz karijere duge više od 30 godina. Pjevač je istakao da su on i momci iz grupe najviše nedaća imali zbog albuma "Smrt fašizmu", s kog se izdvojila pJesma "Fa, fa, fašista nemoj biti ti".

- To nam nije bila najbolja odluka. Da mi je tada bila sadašnja pamet, nikad to ne bih napravio. Prozivali su nas da smo negativna pojava u društvu, imali smo problema i morali smo da idemo na razgovore u Centralni komitet. Onda su mi se malo podrezala krila - rekao je Lošić za hrvatske medije i dodao da su ih mnogi krivili da je upravo "Plavi orkestar" upropastio rokenrol.

- Pitao me jednom tokom boravka na Hvaru mladić iz Splita da li sam ja Loša. Odgovorio sam da jesam, a on mi je rekao da sam uništio rokenrol. Nije bilo prijatno. Ipak, bilo je i onih lijepih trenutaka. Bili smo toliko popularni da nekad nismo mogli normalno da hodamo ulicom, već nas je čuvala policija. Jednom sam otišao na odmor s prijateljima i presjelo mi je. Spustio sam peškir na plažu, a oko mene se stvorila hrpa ljudi. Ništa bolje nije bilo ni po restoranima i kafićima. Jedino sam dobro prošao kad sam se sakrio u poštu da telefoniram menadžeru da dođe po mene jer je neizdrživo. Gospođa na šalteru uzviknula je radosno: "Zabranjeno pušenje!" Ja sam joj rekao: „Ne, Plavi orkestar“. Ona me je hladno pogledala i okrenula glavu.

  • ( Printscreen)

    ( Printscreen)


Bosanskohercegovački kantautor kaže i da je njihova najpopularnija pjesma "Suada" nastala sasvim slučajno:.

- Bili smo na zabavi i tražili su od nas da sviramo nešto domaće. Gitarista Mladen Pavičić i ja smo otišli u kuhinju i rekli da ćemo da napravimo narodnjak, sve iz zafrkancije. Ja sam počeo: "Ti si meni sve", a Pave je uskočio: "Ti mi daješ sve". Pjesmu smo napravili igrajući se, a kako je bila narodna, dali smo joj i narodno ime "Suada". Vratili smo se i pjesmu otpjevali do kraja. Do kraja večeri odsvirali smo je 20 puta.
  • ( Printscreen)

    ( Printscreen)


Loša je priznao da je osamdesetih godina "Plavom orkestru" smetalo poređenje s "Bijelim dugmetom".

- Neki nas upoređuju s "Dugmetom". Ne znam zbog čega. Goran Bregović i njegova grupa imaju svoj put, a mi svoj - rekao je Saša.

  • ( Printscreen)

    ( Printscreen)


NA VRH

Podijeli članak na