JET SET

Loša: Pjesma Suada je nastala iz šale

cdm.me

1.3.2018

Frontmen Plavog orkestra Saša Lošić, poznat i kao Loša, prisjetio se detalja iz karijere duge više od 30 godina. Pjevač je istakao da su on i momci iz grupe najviše nedaća imali zbog albuma "Smrt fašizmu", s kog se izdvojila pesma "Fa, fa, fašista nemoj biti ti".

-To nam nije bila najbolja odluka. Da mi je tada bila sadašnja pamet, nikad to ne bih napravio. Prozivali su nas da smo negativna pojava u društvu, imali smo problema i morali smo da idemo na razgovore u Centralni komitet. Onda su mi se malo podrezala krila, rekao je Loša za hrvatske medije i dodao da su ih mnogi krivili da je upravo Plavi orkestar upropastio rokenrol.

-Pitao me jednom tokom boravka na Hvaru mladić iz Splita da li sam ja Loša. Odgovorio sam da jesam, a on mi je rekao da sam uništio rokenrol. Nije bilo prijatno. Ipak, bilo je i onih lijepih trenutaka. Bili smo toliko popularni da nekad nismo mogli normalno da hodamo ulicom, već nas je čuvala policija. Jednom sam otišao na odmor s prijateljima i presjelo mi je. Spustio sam peškir na plažu, a oko mene se stvorila hrpa ljudi. Ništa bolje nije bilo ni po restoranima i kafićima. Jedino sam dobro prošao kad sam se sakrio u poštu da telefoniram menadžeru da dođe po mene jer je neizdrživo. Gospođa na šalteru uzviknula je radosno: "Zabranjeno pušenje!" Ja sam joj rekao: "Ne, Plavi orkestar". Ona me je hladno pogledala i okrenula glavu.

Bosanskohercegovački kantautor kaže i da je pjesma "Suada", koja je jedan od najvećih hitova Orkstra, nastala sasvim slučajno.

-Bili smo na zabavi i tražili su od nas da sviramo nešto domaće. Gitarista Mladen Pavičić i ja smo otišli u kuhinju i rekli da ćemo da napravimo narodnjak, sve iz zafrkancije. Ja sam počeo "Ti si meni sve", a Pave je uskočio  "Ti mi daješ sve". Pjesmu smo napravili igrajući se, a kako je bila narodna, dali smo joj i narodno ime "Suada". Vratili smo se i pjesmu otpevali do kraja. Do kraja večeri odsvirali smo je 20 puta”, naveo je Loša.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.