JET SET

Čiji pas više voli vlasnike od mesa, ko je razmazio cuku, a čiji je mačak divlji

Nerma AJNADŽIĆ

4.3.2018

Kad je prije desetak dana Amra Silajdžić-Džeko na svom profilu na Instagramu objavila fotografiju sivog psića rase kane korso, izazvala je lavinu komentara.

- Novi član porodice Džeko –kratko je ispod fotografije napisala supruga Edina Džeke.

Za kratko vrijeme više od 11.000 pratilaca poznate manekenke lajkalo je fotografiju.


Divna obaveza

Psu su dali ime Rio, a brojni prijatelji i fanovi imali su samo lijepe riječi, dok su neki komentirali da će im definitivno uljepšati život, iako ovo nije prvi pas kojeg imaju Amra i Edin.

Poznati par nije jedini koji je odlučio upotpuniti svoju sreću krznenim prijateljem. Brojna istraživanja u svijetu pokazala su i dokazala pozitivan učinak koji kućni ljubimci imaju na ljude.

Pjevači, glumci, reditelji, voditelji... govorili su za “Dnevni avaz” o svojim ljubimcima i podijelili s nama neka od svojih  iskustava.

Srđan Jevđević, alijas Gino Banana, frontmen benda “Kultur Shock”, koji već dugi niz godina živi u Sijetlu, većinu slobodnog vremena provodi sa suprugom Kim (Kym) i njihovim sedam godina strarim američkim stafordom Kaluom (Kahlua).


- Usvojili smo je kad je imala 10 mjeseci. Obožava djecu, a skontali smo i zašto. Stalno im ispada hrana iz usta pa se ona nađe tu da počisti iza njih. Kad dođem kući, puže po podu i tako izražava svoju sreću i radost što me vidi – govori nam Jevđević.


Dodaje da navečer, dok se odmara na kauču, Kalua leži sklupčana ispod nogu.

- A kad dođe vrijeme za spavanje, ispravi tijelo u smjeru spavaće sobe, a glavu okrene direktno prema meni. Kao da govori: “Hajmo na spavanje, vrijeme je.” Mislio sam da hranu voli više od nas, ali sam se uvjerio da to nije istina kad je jednom prilikom ostavila komad mesa i potrčala prema nama dok smo ulazili na vrata kuće – govori Jevđević kroz smijeh.


Ivana Vojinović, bh. glumica, ima kovrdžavog bisona Tiju te mačka Tota, za koje kaže da su dio porodice.

- Mačak i pas razlikuju se samo po tome što Toto ne voli da je pažnja stalno na njemu, jer ima svoju rutinu i ne voli da ga gnjavimo. A Tiju smo razmazili, nikad je ne ostavljamo samu. Ona je baš kao princeza. Sve bih dala za moje ljubimce, bez kojih ne mogu zamisliti život – kazala je Vojinović.


Mirsad Abdagić Kike, jedno od omiljenih TV lica, uvijek je okružen životinjama. Njegov pas Feliks uginuo je prošle godine.

- Ali, to ne znači da neće opet imati cuku ili macu. Mislim da životinje, prije svega, oplemenjuju djecu, a onda i nas, starije. Imati kućnog ljubimca je obaveza, ali divna obaveza – rekao je Abdagić.


Posebna hrana

Ranije je u isto vrijeme imao tri psa, i to Debelog, Zgembu i Roka. Danas ljubav poklanja mačku Packu.

- U jednom obližnjem kafiću imamo mačka Packa. Kad smo u uglu vidjeli nešto malo i sivo, mislili smo da je pacov, ali tek kad smo prišli, vidjeli smo da je mačić. Bio je divlji pa smo ga mjesec mamili da nam priđe. I dan-danas je tu, samo je Packo sad veliki mačak, kojeg svi vole i svojataju. Najviše voli mog prijatelja pa mene. A voli i moju ženu, ona mu kupuje neku posebnu hranu – kroz smijeh nam govori Abdagić.

Nogometni trener Amar Osim često se može vidjeti sa svojim psom Amour Lutvom, dogom, kako šeta ulicama Sarajeva. Sarajlije su često sretale i reditelja Elmira Jukića sa psom.


Simba i Blu

Sarajka Nermina Mekić-Piters (Pieters) i njen suprug Erik, holandski nogometni reprezentativac i igrač premijerligaša Stouk sitija, često objavljuju fotografije sa svojim četveronožnim prijateljima. Ističu kako bokser Simba i maltezer Blu (Blue) čine veliki dio njihovog života.


Čista ljubav

Slavko Sobin, hrvatski glumac, veoma je prvržen svojim psima Bubi i Mari. Skoro svakodnevno na društvenim mrežama objavljuje fotografije koje prikazuju čistu ljubav između životinje i čovjeka.


Pjer Žalica: Bolji smo otkako je Nora s nama


- Moji roditelji voljeli su mačke tako da sam odrastao sa jednom ili dvije mace u kući. Mislim da je to dobro, jer razvija pozitivne i plemenite osobine u djetetu. Sada, kada sam odrastao i imam svoju porodicu, s nama živi Nora, ženka labradora. Divan je, dobroćudan pas, bez imalo agresije. Nora na sve nas djeluje poput najbolje psihoterapije, ali nas je i nekako ponovo okupila. Naprosto, bolja smo i harmoničnija obitelj otkad je ona s nama. Ali, ljubimac je i velika odgovornost i obaveza, kao da imate još jednog člana porodice. Morate da se brinete o njegovom zdravlju, higijeni, socijalnim potrebama, što nije lako, ali zauzvrat dobijete bezuvjetnu ljubav i odanost. S ovim iskustvom, nije mi čudno što je pas s čovjekom od samog početka već hiljadama godina. S Norom volim da šetam, da idem na izlete, a ponekad mi je dovoljno da je posmatram i da se već osjećam bolje – rekao nam je reditelj Pjer Žalica.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.