HOLIVUDSKI MAG

Martin Skorseze - maestro režije

Robert de Niro spasio mu je život

Avaz.ba

18.3.2018


Prije nekoliko dana pala je posljednja klapa “Irca”, najnovijeg i do sada najskupljeg filmskog ostvarenja Martina Skorsezea (Scorcese), legendarnog reditelja, producenta i scenariste s karijerom dugom 50 godina. Samo je ovom holivudskom magu pošlo je za rukom da spoji velikane poput Al Paćina (Pacino), Roberta de Nira i Džoa Pešija (Joe Pesci).

Postao je najpoznatiji po urbanim kolažima o američkim Italijanima, mafiji i nasilju. Njegov doprinos modernoj kinematografiji je nemjerljiv. I oni koji nisu najveći filmofili na svijetu, nemoguće je da nisu pogledali bar jedan Skorsezeov klasik.

“Taksist”, “Razjareni bik”, “Kralj komedije”, “Boja novca”, “Dobri momci”, “Rt straha”, “Kasino”, “Doba nevinosti”, “Bande Njujorka”, “Avijatičar”, “Pokojni”… neki su od filmskih klasika koje je potpisao Skorseze.

 Astma i kokain

Za sve ove godine stvaralaštva on nije prestao da prenosi emociju na publiku kad god mu se za to ukazala prilika. Njujorški reditelj italijanskog duha nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a svjestan je da najvažniju ulogu u filmu imaju detalji. Svojevremeno je izjavio da je za njega posao nešto što je čovjek prisiljen da radi, a nije sretan zbog toga.

- Meni nikad nije bio problem ići na set. Imao sam sreće u životu i zarađujem novac od onoga što volim - rekao je.

Amerikanac italijanskog porijekla rođen je 1942. godine u Njujorku kao drugo dijete italijanskih emigranata u četvrti Mala Italija. Odgojen u strogo katoličkom duhu, Martin se dvoumio između poziva svećenika i bavljenja filmom. Na radost filmofila širom svijeta, izabrao je film.

Mislio je da nikad neće uspjeti u svom poslu zbog dugogodišnje astme, zajedno s depresijom, u koju je upao zbog fijaska mjuzikla "Njujork, Njujork" i ozbiljne ovisnosti o kokainu. Godine raskalašnog života i uzimanja droga konačno su došle na naplatu i reditelj je završio u bolnici. Kad je imao 35 godina, borio se za život.

- Tokom tih 10 dana u bolnici shvatio sam da ne želim da umrem i molio sam se - rekao je reditelj.

 Griža savjesti

Prema mnogim izvorima, uključujući i Skorsezea, Robert de Niro mu je, praktično, spasio život kad ga je uvjerio da se mora skinuti s kokaina da bi mogao snimiti, prema mišljenju većine svoje najveće ostvarenje “Razjareni bik”. Tokom snimanja, želio je da ostane u ringu, jer je bio odlučio da zabilježi sirovo nasilje svakog udarca i da natjera gledaoce da se osjećaju kao bokser.

Bilo da je tema mafija, historijski, biografski film ili triler, Skorseze gledaocima uglavnom plasira motive nasilja, griže savjesti, moralne dileme, dok su njegovi likovi vrlo često usamljeni vukovi koji pokušavaju da se snađu u haotičnoj paukovoj mreži svijeta koji ih okružuje. On često počinje kadrovima koji bi hronološki trebalo da se nađu na sredini ili na kraju filma, a završavaju se skoro uvijek dvosmisleno i s dozom ironije.

Ovaj legendarni reditelj boji se broja 11 i izbjegava da odsjeda u hotelskim sobama na 11. spratu, ne leti avionima koji su povezani s brojem 11 i ne putuje 11. u mjesecu. Poznat je po angažiranju istih glumaca u svojim filmovima.

 Pet žena

Skorseze je od 1999. godine u braku s Helen Moris (Morris), koja mu je peta supruga. Imaju kćerku Frančesku (Francesca), koja se pojavila u filmovima “The Departed” i “Avijatičar”. Iz prvog braka s Larejn Brenan (Laraine Brennan) ima kćerku Ketrin (Catherine), a iz drugog braka s Džulijom Kameron (Julia Cameron) kćerku, glumicu Domeniku Kameron–Skorseze (Domenica). Od 1979. do 1983. bio je u braku s Izabelom Roselini (Isabella Rossellini). Godine 1985. oženio se producenticu Barbarom de Finom i njihov brak se završio razvodom.

Crtice...

- Plavuše u naslovnim ulogama obično se u očima glavnog junaka smatraju anđelima, nose bijelo u svojoj prvoj sceni te su snimljene usporenim snimkom.

- Često koristi muziku “The Rolling Stonesa”, a pogotovo pjesmu "Gimme Shelter".

- Kao mjesto radnje često koristi Njujork.

Prije njihove smrti, angažirao je svoje roditelje za manje uloge, slučajne prolaznike ili sporedne uloge.

Režirao je video za pjesmu “Bad” Majkla Džeksona (Michael Jackson). Traje čak 18 minuta. Koristili su se i elementi iz slavnog mjuzikla “West Side Story”.

- U mnogim njegovim filmovima nalaze se aluzije na vestern Džorža Stivensa (George Stevens) “Shane” iz 1953.

Godine 1991. počeo je da pravi film po obožavanom romanu "Tišina" i, nakon 25 godina truda, na radost brojnih fanova njegovih ostvarenja, konačno ga je završio.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.