OKONČANO SUĐENJE

Thompson čeka presudu zbog pokliča "Za dom spremni"

Blic.rs

25.4.2018

U sudu u Slunju danas je okončan dokazni postupak protiv pjevača Marka Perkovića Thompsona, zbog pokliča "Za dom spremni" na koncertu u Slunju, a izricanje presude najavljeno je za 2. maj.

Perkoviću je suđeno, prema optužnici, za remećenje javnog reda i mira vezano za poklič "Za dom spremni" tokom izvođenja pjesme "Bojna Čavoglave" na koncertu u Slunju 8. avgusta prošle godine, na proslavi godišnjice "Oluje".

Agencije prenose kako se Perković ni danas, kao ni na prethodna dva ročišta, nije odazvao Sudu.

Navodi se da ga je branio advokat Davorin Karačić, koristeći se originalnim nosačem slike i zvuka, kao i podacima Hrvatskog društva kompozitora (HDS), kako bi dokazao da su riječi spornog ustaškog pozdrava ustvari stihovi pjesme "Bojna Čavoglave".

Thompson je i ranije u medijima isticao kako na tom, kao i na svim ostalim koncertima, nije uzvikivao nikakav ustaški poklič, već je pjevao svoje pjesme koje su, kao i kod svih drugih autora, zaštićene zakonima Hrvatske i da se one kao takve legalno reproduciraju.

Na početku ročišta svjedočio je radnik karlovačke Policijske uprave Ivan Kramarić, koji je konstatirao da je, na osnovu pregledanja snimka koncerta iz Slunja, utvrđeno počinjenje prekršaja javnog reda i mira iz člana 5. Krivičnog zakona, a da inače "nije bilo neprimjerenih obilježja niti kontra pjesama, kao i da je atmosfera bila s nacionalnim nabojem, sve pozitivno".

Na zahtjev pjevačevog advokata da se izjasni šta smatra spornim u pozdravu "Za dom spremni", policijski radnik Kramarić je odgovorio da se o tome ne može izjasniti, ali i potvrdio da nakon ranijih koncerata u Karlovačkoj županiji tamošnja Policijska uprava nije podizala optužne prijedloge.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.