KRALJEVSKA PORODICA

Metoda zbog koje je Kejt na nogama odmah nakon porođaja

Avaz.ba

27.4.2018

Vojvotkinja od Kembridža Kejt Midlton (Kate Middleton) rodila je u ponedjeljak treće dijete u bolnici Sent Meri u Londonu, gdje je primljena tog dana rano ujutro. Porođaj je trajao pet sati, a minut poslije 11 je na svijet došao dječak težak 3820 grama. A samo nekoliko sati poslije, Kejt je stajala na izlazu iz bolnice s novorođenim sinčićem u naručju, uz ponosnog oca princa Vilijama (William), i veselo pozdravljala okupljene koji su došli da požele sreću novom malenom princu, dotjerana i odmorna kao da je bila kod frizera, a ne u porodilištu.

Kako je to Kejt uspjela da se porodi bez imalo napora? Iako to nije službeno potvrđeno, kažu da je Kejt sva tri djeteta rodila metodom takozvanog hipnoporođaja. Kakva je to tačno metoda i da li zaista pomaže da porođaj protekne lako i bezbolno?

Što je hipnoporođaj?

Na londonskoj klinici London Hipnobrting kažu kako se radi o “poznatom, logičnom i djelotvornom načinu pripreme za porođaj” koji umanjuje stres i neprijatnost za porodilju time što majci omogućava potpuni nadzor nad cijelim procesom porođaja. Osim Kejt Midlton, za ovaj su se pristup odlučile mnoge žene, i nepoznate, ali i slavne kao što su Žizel Bundšen (Giselle Bundchen) i Anđelina Džoli (Angelina Jolie).

Metoda hipnoporođaja temelji se na radu dr. Grentlija Dikrida (Grentley), engleskog akušera koji je još 1933. objavio knjigu pod naslovom “Porođaj bez straha”. On je smatrao kako je strah ono što otežava porođaj: ako se majka boji trudova i porođaja, krv i kiseonik slabije dopiru do materice, mišići se zato stežu i grče pa su i bolovi jači. Ali ako je žena smirena, mišići materice se opuštaju i tijelo samo proizvodi veće količine oksitocina i endorfina, prirodnih sredstava protiv bolova, što znači da će porođaj manje boljeti i kraće trajati, a mama poslije porođaja neće biti zabrinuta ili izmorena.

U čemu se sastoji metoda?

Hipnoporođaj je zapravo kombinacija disanja, duboke relaksacije i tehnika vizualizacije uz pozitivno razmišljanje i podsticajne riječi.

Najvažniji dio hipnoporođaja je neka vrsta psihoprofilakse, odnosno psihičkih priprema – dakle, ženama treba pažljivo i temeljno objasniti šta se događa pri porođaju u fiziološkom smislu jer onda nova mama tačno zna šta može da očekuje pa u porođajni proces ulazi bez straha, s pouzdanjem i sigurnošću.

Znači li to da ti ne treba nikakva anestezija?

Hipnoporođaj smanjuje i ublažava bolove trudova, ali to ne znači da rodilja ne smije da prihvati neko drugo sredstvo protiv bolova koje se nudi u porodilištu, od inhalacije mješavine gasa i zraka do epiduralne anestezije.

Koje su najčešće zablude o hipnoporođaju?

Kad čuju riječ “hipnoporođaj”, mnoge žene zamišljaju nekakvu bizarnu sektu koja nešto mantra nad ženom, ali zapravo je to metoda kojom se može služiti svako jer se temelji na prirodnom funkcioniranju uma i tijela, a ne na nekakvim čudnim idejama. Iako ime tehnike zvuči kao da je u pitanju hipnoza, tokom hipnoporođaja majka nije ni hipnotizirana ni uspavana nego budna i potpuno svjesna svega što se događa. Ime metode zapravo se više odnosi na osjećaj smirenosti i opuštenosti koji se postiže u hipnoporođaju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.