IZBAČENI S AKADEMIJE

Bil Kozbi i Roman Polanski ostaju bez Oskara

Blic.rs

4.5.2018

Upravni odbor Američke filmske akademije, koja dodjeljuje prestižno filmsko priznanje Oskar, isključila je iz članstva Bila Kozbija (Bill Cosby) i Romana Polanskog.

Američka filmska akademija saopćila je u četvrtak da se njen upravni odbor sastao u utorak uvečer i glasao o njihovom statusu u skladu sa standardima o ponašanju.

Režiser i glumac Roman Polanski se u SAD vodi kao bjegunac nakon što se izjasnio kao kriv za nezakonit seksualni odnos s maloljetnom osobom, a zatim je pobjegao iz SAD 1978. godine.

Komičar Bil Kozbi je prošle sedmice osuđen po tri tačke optužnice za drogiranje i zlostavljanje svoje nekadašnje prijateljice Andree Konstand (Andrea Constand) 2004. godine. Konstand je jedna od 50 žena koje su optužile Kozbija za seksualni napad.

Američka filmska akademija, koja stoji iza dodjele Oskara, prethodno je u oktobru izbacila iz svog odbora holivudskog producenta Harvija Vajnstajna (Harvey Weinstein) zbog skandala sa zlostavljanjima koji je izazvao osude u Americi i šire i pokrenuo kampanju "I ja" (#MeToo era).

U toj kampanji su žrtve seksualnih napada i zlostavljanja počele masovno da stavljaju taj haštag na društvenim mrežama i otkrivaju identitet osoba koje su ih napale.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.