HOLIVUDSKE PRIČE

Glumice koje su ljepotu žrtvovale zbog uloge: Ekstremno debljanje, brijanje glave, stezanje grudi...

F. MUSTAFIĆ

13.5.2018

Jedna od najpoznatijih holivudskih glumica Šarliz Teron (Charlize Theron) nedavno je priznala kako se zbog uloge u filmu „Tully“ udebljala čak dvadeset kilograma. U jednom intervjuu izjavila je čak da se nakon uloge osjećala depresivno jer se počela hraniti nezdravom hranom i grickalicama. 

- Htjela sam se osjećati tačno kao žena koju glumim, a to mi je bio jedini način na koji sam se najbolje mogla približiti liku i potpuno ući u njega. Sve mi je to bilo veliko iznenađenje, suočila sam se s teškom depresijom – priznala je Teron.  

 Lik bokserke

Međutim, ona nije jedina holivudska glumica koja je zbog uloge žrtvovala dobar izgled, te koju su nakon toga fanovi optuživali da ne brine o sebi.

Hilari Svonk (Hilary Swank) prvog je Oskara dobila za ulogu u filmu „Dečki ne plaču“. U njemu je glumila tinejdžericu koja je očajnički željela postati dječak. Zbog toga je stezala grudi, bila ošišana nakratko i u muškoj odjeći, no za svog drugog Oskara otišla je korak dalje. U filmu „Djevojka od milion dolara“ glumila je bokserku.

Glumica Gvendolin Kristi (Gwendoline Christie) lijepa je glumica, čiji se alter-ego u seriji „Igra prijestolja“ uopće takvim ne čini. Ona je visoka čak 191 centimetar i bila je idealna za ulogu vitezice Brien (Brienne) u seriji. Osim što je u svakoj sceni lišena bilo kakvih ženskih atributa, koji su skriveni ispod debelog štita, oponašala je i negraciozne muške kretnje kako bi dočarala svoj lik.

Lijepa glumica En Hatavej (Anne Hathaway) često glumi uloge u kojima iz ružnog pačeta postaje ljepotica, no za ulogu u filmu „Jadnici“ prošla je obrnuti put. Preobražaj iz ljepotice u kratkokosu siroticu u dronjcima donijela joj je i Oskara za sporednu ulogu.

Britanska buca

Glumica Rene Zelveger (Zellweger) za svoju se najpoznatiju ulogu u karijeri odrekla američkog naglaska i prepoznatljive figure. Bridžit Džons (Bridget Jones) bila je britanska buca, a na velikim je ekranima Rene odglumila s gomilom šarma.

Zvijezda serije „Sex i grad“ Sintija Nikson (Cynthia Nixon), za dramu „Pamet“, potpuno je obrijala glavu i cijelu predstavu izvela bez trunke šminke. Mnogi fanovi koji su tada požurili da je vide u pozorištu, jedva su je prepoznali.

Glumici specifične ljepote, Helen Karter (Carter), za ulogu vještice u „Krupnoj ribi“ postarali su kožu, posijedili kosu i, pored svega toga, dodali i crni povez na oko.

Španska glumica Penelopa Kruz (Penelope) prije dvije godine osvanula je s potpuno obrijanom glavom, i to zbog uloge u filmu „Ma ma“, u kojem glumi učiteljicu koja se suočava s dijagnozom raka dojke. Ona se potpuno posvetila ulozi Magde, nezaposlene učiteljice, koja je saznala da boluje od ove opake bolesti.

- Bilo mi je veoma važno da riskiram i nisam se brinula kako izgledam. Ovo je oda svim ženama koje su se suočile s ovom bolešću. Ovo je jedan od najvažnijih likova koje sam glumila. Zaljubila sam se u priču ove žene koja je poput božice i mudraca – rekla je glumica.

Slučaj „Ružne Beti“

Cijela serija „Ružna Betty“ vrti se oko preporoda Beti (Betty) u pravu ljepoticu. Amerika Ferera (America Ferrera) glumila je Beti, a pravo je čudo kako se par naočala, aparatić i čudne odjevne kombinacije mogu upotrijebiti protiv ljepote.

 Postala starica i osvojila Oskara

Kejt Vinslet (Kate Winslet) svakoj svojoj ulozi se posveti maksimalno, a to je bio slučaj i u filmu „Žena kojoj sam čitao“, u kojem je utjelovila lik Hane. Film prati radnju nekoliko desetljeća, a kako je vrijeme prolazilo, glumica je morala stariti. Na kraju je završila potpuno sijeda, ispijena, naborana, ali s Oskarom u ruci.

Bilo mi je veoma važno da riskiram i nisam se brinula kako izgledam. Ovo je oda svim ženama koje su se suočile s ovom bolešću, kazala je Kruz.


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.