AUSTRIJA Povod tome je "R20 Austrian World Summit"

Uoči konferencije o zaštiti klime, Švarceneger se provozao u gradskom prijevozu u Beču

Avaz.ba
17.05.2018 13:22
A
A
A

Slika Arnolda Švarcenegera (Schwarzenegger) u velikoj dimenziji trenutno kruži Bečom na tramvajskim linijama 1,2 i D.

Povod tome je "R20 Austrian World Summit", velika međunarodna konferencija o zaštiti klime, koja se održala u Beču u utorak, 15. maja, uz prisustvo ovog holivudskog glumca.

Bivši guverner Kalifornije i glumac austrijskog porijekla osnovao je 2010. godine, pod sloganom "Manje priče – više akcije", Međunarodnu organizaciju za zaštitu klime R20 (Regions for Cimate Action). Na "R20 Austrian World Summitu" učestvovalo je 120 govornika i više od 1.200 učesnika iz 50 zemalja.

- Javni prijevoz je vidljiv znak uspješne zaštite klime u Beču. Drago mi je da je naš trud dobio međunarodno priznanje, a Beč postao centar globalne akcije za zaštitu klime - izjavila je gradska vijećnica za okoliš Uli Sima (Ulli) tokom zajedničke vožnje tramvajem sa slavnim Arnijem. 

Gradsko preduzeće za saobraćaj prevezlo je 962 miliona putnika prošle godine. Godišnju kartu za javni prijevoz ima 800.000 građana Beča, što je više od broja registriranih vozila. Građani Beča 38 posto svih kretanja prijeđu javnim prijevoznim sredstvima.