JET SET

Vjenčanje Megan i Harija u subotu, ovo je vodič za nebritance

CDM

17.5.2018

Sve oči bit će uprte u Veliku Britaniju kada se 19. maja član kraljevske porodice bude vjenčavao s američkom glumicom. Vjenčanje iz bajke rasplamsalo je maštu onih koji prate aktivnosti kraljevske porodice, od Holivuda do Hempšira – ali javljaju se pitanja koja Britancu nikad ne bi pala na pamet. 

Ko se, dakle, vjenčava?

Princ Hari (Harry), kraljicin unuk, sin princa od Velsa i pokojne Dajane (Diana), princeze od Velsa, vjenčava se s holivudskom glumicom Megan Markl (Meghan Markle), prenosi CdM.

On je šesti po redu u sukcesiji za prijestolje.

Upoznali su se preko zajedničkih prijatelja 2016. godine i princ ju je zaprosio dok su jedne noći pekli pile.

Dobro, ali šta to mene briga?

Jeste li neizlječivo romantični? Volite li da pratite stil života bogatih i slavnih? Jesu li vam zasuzile oči kad su se vjenčavali princ Čarls (Charles) i Dajana?

Ako je vaš odgovor na bilo koje od ovih pitanja „da”, onda ćete vjerovatno pratiti i ovo. Kraljevsko vjenčanje će, bez sumnje, biti praznik ljubavi, tradicije i odjevnih pogodaka i promašaja.

Bez obzira na to ima li vaša zemlja monarha ili ne, ili koji sistem lično podržavate, ko još ne želi da malo romanse i glamura začine vijesti koje su trenutno u opticaju?

Šta će se desiti na dan vjenčanja?

Ceremonija će se održati u Kapeli Svetog Georgea, u dvorcu Vindzor, 34 kilometra zapadno od Londona, u podne po lokalnom vremenu 19. maja.

Poslije službe, svježe vjenčani par će početi procesiju u kočiji kroz grad Vindzor, u kom se nalazi dvorac Vindzor, jedna od kraljicinih zvaničnih rezidencija. Par je odabrao kočiju Askot Landau, koja se koristi tokom zvaničnih i ceremonijalnih državnih prilika.

Procesija će se završiti u sali za bankete u dvorcu, gdje će kraljica okupiti oko 600 zvanica na svečanoj večeri.

Kasnije te večeri, mladenci će, zajedno s 200 najbližih prijatelja, napraviti svadbenu zabavu. 

To je kraljevska kuća koja je poslužila kao pozadina za njihove vjeridbene fotografije.

Hoće li cijela Britanija biti blokirana?

Neće. To je, naravno, veliki televizijski događaj u Britaniji, ali je, također, i subota, tako da će mnogi Britanci provesti svoj vikend kao i obično.

Za ljubitelje fudbala to je, također, i finale FA kupa, što je njima mnogo važnije.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.