JET SET

Pratit će ga milioni: Koliko će Britanci profitirati od kraljevskog vjenčanja

Jutarnji list

18.5.2018

Kraljevsko vjenčanje koje će se održati danas u Londonu će biti snažan vjetar u leđa engleskoj ekonomiji. Ako je suditi po naslovima u tabloidima, to je činjenica, a Kraljevina bi na ovome slavlju mogla zaraditi stotine miliona funti. 

Međutim, je li to uistinu tako?

Iako će se u maloprodaji sigurno primijetiti porast kupovine prigodnih suvenira te veća konzumacija hrane i pića, prema CNN-u, kraljevska vjenčanja u prošlosti nisu donijela značajnu korist kompanijama, a još manje nacionalnoj ekonomiji, prenosi Jutarnji.hr.

- Treba uzeti u obzir i da bi dio maloprodajnih izdataka vezanih uz vjenčanje mogao biti samo preusmjeren s potrošnje u drugim trgovačkim sektorima - rekao je Hauard Arčer (Howard Archer), glavni ekonomski savjetnik u EY ITEM Clubu, britanskoj nevladinoj agenciji za ekonomsko prognoziranje.

Službene nacionalne statistike, kako je prenio CNN, pokazuju da posljednje veliko vjenčanje u kraljevskoj porodici, ono između princa Vilijama (William) i Kejt Midleton (Kate Middleton) u aprilu 2011. godine, nije doprinijelo primjetnom rastu britanske ekonomije.

Prema analizi konsultantske kompanije PwC, njihovo je vjenčanje generiralo otprilike 107 miliona funti dodatne potrošnje, što je dobro za trgovce, ali ne čini niti četiri posto potrošnje u Velikoj Britaniji na Crni petak, najveći šoping praznik u godini.

Osim toga, iako je potrošnja Britanaca u aprilu 2011. porasla, već je sljedećeg mjeseca pala.

Također, statistike pokazuju da tada nije bilo značajnog porasta u broju turista niti u tome koliko su trošili, a slični se rezultati očekuju i sada. Naime, uoči vjenčanja Megan Markl (Meghan Markle) i princa Herija (Harry) nije došlo do porasta u bukiranju letova prema Velikoj Britaniji.

Iako bi britanskoj ekonomiji, s obzirom na brojna otvorena pitanja vezana uz Brexit, dobro došao vjetar u leđa, čini se da kraljevsko vjenčanje to neće biti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.