TRADICIJA

Vjenčani buket Megan Markl nakon slavlja završio na grobu

24sata.hr

21.5.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Foto: AFP

Buket koji je vojvotkinja od Saseksa Megan Markl (Meghan Markle, 36) nosila u subotu na vjenčanju s princem Harijem (Harry, 33) u kapeli u Vindzoru završio je - na groblju. Ipak, nije riječ o nekoj bizarnoj ideji bivše glumice, već o kraljevskoj tradiciji.

Tradiciju da se cvijeće nakon kraljevskog vjenčanja šalje na Vestminster Ebi groblje, na grob ''nepoznatom borcu'' uvela je još kraljica Elizabeta nakon svog vjenčanja 1947. s kraljem Džordžom VI (George), u spomen njenom bratu Fergusu, koji je poginuo 1915. u Prvom svjetskom ratu.

Buket bivše glumice dizajnirala je aranžerka Filipa Kradok (Philippa Craddock), a završio je na grobu nepoznatog borca na kojem Britanci odaju počast svim žrtvama Prvog svjetskog rata, ali i svima koji su kasnije poginuli u bilo kojoj internacionalnoj borbi britanske vojske.

Grob nepoznatog borca poznat je u cijelom svijetu kao simbol žrtve i hrabrosti svih poginulih vojnika iz Prvog svjetskog rata i navodno je jedini spomenik u Ebiju preko kojeg niko nije prošao. Inače, cvijeće od kojeg je napravljen vjenčani buket Megan Markl navodno je izabrao sam princ Hari i ubrao ga iz svog vrta ispred palače Kensington.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.