GLAMUR

Princ Heri i Megan prema njima izgledaju kao siromasi: Ovo su najskuplja vjenčanja u historiji

The Economist

21.5.2018

Vjenčanja su uvijek 'skup hobi', bez obzira jeste li prosječan građanin ili član kraljevske porodice.

"The Economist" je napravio malu analizu troškova i zaključio da tipično vjenčanje košta otprilike u iznosu od osam do jedanaest mjesečnih prihoda prosječnog domaćinstva.

Taj iznos naravno ne bi mogao pokriti niti pola haljina koje su nosile gošće na vjenčanju princa Herija (Harry) i Megan Markl (Meghan Markle), piše "Economist".

Njihovo cijelo vjenčanje, navodno, je koštalo oko 30 miliona funti, s tim što je najveći dio, gotovo trećina iznosa, otišla na osiguranje. No, iako mnoge mladenke sanjaju o skupim i luksuznim vjenčanjima, taj nedosanjani san možda ipak nije tako loš.

"Economist", naime, prema globalnom istraživanju "Splendid Insightsa" provedenom 2017. godine, donosi podatak da su parovi koji su potrošili stotine hiljada eura na svoje vjenčanje na sam dan vjenčanja u puno stresnijem raspoloženju nego oni koji nemaju baš veliki budžet za vjenčanje.

Prvo, parovi koji potroše toliko ogroman novac su daleko više zaokupirani time da pred gostima izgledaju savršeno. Dalje, oni su pet puta više opterećeniji idejom da vjenčanje mora uspjeti i da mora biti 'tip-top', što nije slučaj kod ostalih, 'prosječnih' parova. No, isto tako, parovi koji organiziraju skupa vjenčanja jako ovise o finansijskoj podršci drugih.

Prema navedenom istraživanju, tek je polovina parova koji su imali skupa vjenčanja sami platili troškove, dok je kod ostalih ta brojka puno veća i, prema globalnim trendovima, pet od šest parova s prosječnom cijenom svadbe sami finansiraju svoj 'veliki dan'. I za kraj - luksuzno vjenčanje nije garancija vječne ljubavi.

Princ Heri i Megan Markl neće zbog ovih istraživanja imati takvih briga unatoč tome što je njihovo vjenčanje koštalo 30 miliona funti, ali bi zato neki mogli odustati od vjenčanja u dvorcu.

U nastavku pročitajte koliko su koštala neka od najskupljih vjenčanja.


Brad Pit i Dženifer Aniston

U julu 2000. godine na svoje su vjenčanje potrošili milion dolara. Oko 100.000 dolara potrošeno je na osiguranje, 75.000 dolara potrošeno je na cvijeće, na vatromet na kraju večeri potrošeno je 20.000 dolara, a ostalo je potrošeno na hranu, piće i nekoliko bendova koji su zabavljali goste. Pit i Aniston su se razveli pet godina kasnije.


Elizabet Tejlor i Leri Fortenski

Elizabet Tejlor (Taylor) se udavala osam puta, i za svoje osmo i zadnje vjenčanje 1991. godine nije štedjela. Račun na kraju večeri je iznosio 1.5 miliona dolara, kojeg je navodno platio njen bliski prijatelj Majkl Džekson (Michael Jackson). I ona je najviše potrošila na osiguranje - privatnost para i gostiju čuvalo je 100 zaštitara i jedan bivši izraelski vojni dužnosnik. Elizabet je na Valentinovu vjenčanicu potrošila 25.000 dolara, a vjenčanje je organizirano na imanju Neverland Michaela Jacksona. Liz i Larry razveli su se pet godina kasnije.


Princeza Diana i princ Čarls

Do danas je ovo ostalo jedno od najskupljih vjenčanja u historiji - 48 miliona dolara za vjenčanje stoljeća 1981. godine. Prema nekim procjenama, njihovo vjenčanje bi prema procjeni Business Insidera danas koštalo oko 110 miliona dolara.


Tom Kruz i Kejti Holms

Vjenčali su se u dvorcu pored Rima 2006. godine, a vjenčanje je koštalo dva miliona dolara. Samo na dolazak gostiju i njihov smještaj potrošeno je oko milion dolara, a među njima su bili Vil Smit (Will Smith), Dženifer (Jennifer) Lopez, Dejvid Bekam (David Beckham)...


Vaniša Mital i Amit Batia

Mladenka je kćerka Lakšmija Mitala (Lakshmi Mittal), milijardera i svjetskog kralja čelika. Vjenčanje je organizirano 2005. godine i koštalo je nevjerovatnih 60 miliona dolara. Gosti su pozivnice dobili poštom u srebrnim kutijama u kojima se nalazila pozivnica, karta za avion i plaćena soba u hotelu s pet zvjezdica u Parizu. Vjenčanje je trajalo pet dana u jednom srednjovjekovnom dvorcu, te u Versaju. Mladencima je pjevala Kajli Minog (Kylie Minogue).


Vejn Runi i Kolin Meklohin

Vezu su počeli kad je Kolin imala 16 godina, a na prvom dejtu su išli u kino gledati film Austin Powers 2. Vjenčali su se 2008. godine i za to platili osam miliona dolara. Platili su prvu klasu za 65 svojih britanskih prijatelja da dođu u Genovu na maskirani bal i party koji se održao na jahti vrijednoj 120 miliona dolara. Gosti su danima partijali na jahti i u hotelu s pet zvjezdica. Samo vjenčanje održalo se u luksuznoj vili iznad Portofina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.