JET SET

Naučnici objasnili kako je Majkl Džekson izveo svoj legendarni potez

B92

24.5.2018

Naučnici su otkrili tajnu ne baš tako lakog trika iz poznatog spota "Smooth Criminal" Majkla Džeksona (Michael Jackson).

Čuveno naginjanje pjevača pod uglom od 45 stepeni mnogi su pokušavali da objasne na različite načine. Magneti u cipelama, kanapi kojima su ga pridržavali bila su samo neka od mogućih objašnjenja.

Ipak, neurohirurzi su sada detaljno objasnili kako je pop legenda mogla postići nemoguće i izvesti biomehanički nemoguć pokret.  

U spotu iz 1987. godine Džekson se naginje iz zglobova, dok sve vrijeme svoje tijelo održava u pravoj liniji, poput štapa.

Iluziju, koju su mnogi pokušali da imitiraju (najčešće neuspješno), pjevač je izveo zahvaljujući posebnim cipelama i svojoj snazi.

Stručnjaci upozoravaju druge da ne pokušavaju napraviti ovaj potez kod kuće da se ne bi povrijedili.  

- Većina utreniranih plesača s dobrom snagom središnjeg dijela tijela može da se sagne maksimalno 20 do 30 stepeni naprijed. Džekson je uspio to da uradi pod uglom od 45 stepeni i tako ostvari nešto nevjerovatno - rekao je Manjul Tripati (Manjul Tripathi), koji je, u saradnji s kolegama s instituta za medicinsku edukaciju i istraživanje u Indiji, radio na istraživanju, piše BBC.

Kada bi neko pokušao da izvede taj poznati pokret, primijetio bi da taj poseban položaj i snaga koja je potrebna za zauzimanje te poze nije posebno opterećenje za leđne mišiće, već predstavlja opterećenje za Ahilovu tetivu.

Time je naginjanje ograničeno, pa čak i u slučaju kada je neko sličnih atletskih mogućnosti kao kralj popa, piše Express.  

Dodatne stepene i fleksibilnost njemu je omogućila upravo povišena obuća. Prorez u obliku latiničnog slova V na dnu svake pete njegovih cipela ima poseban dio koji ga drži čvrsto na zemlji i omogućava mu naginjanje naprijed zbog težine koja prkosi gravitaciji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.