GLUMICA

Mira Furlan: Seksualno uznemiravanje u Jugoslaviji bilo je zrak koji smo disali

Avaz.ba

27.5.2018

Legendarni jugoslovenski film "Ljepota poroka" doživio je restauraciju te će njegovo digitalno izdanje biti prikazano sljedeće sedmice u okviru projekta "Vip Kinoteka". 

Glavna glumica filma Mira Furlan za beogradski "Danas" progovorila je o snimanju filma, golotinji, ali i događajima koji su joj prekinuli karijeru u bivšoj Jugoslaviji.

"Ljepota poroka" prikazala je seksualno oslobađanje žene iz unutrašnjosti Crne Gore nakon što dolazi raditi u nudistički kamp. Film obiluje scenama golotinje, a prikazan je i seks utroje.

- Naši reditelji nisu znali šta napraviti s glumicama, osim da ih skinu. Nisam sigurna je li iko i primjetio razliku između uobičajenog bezrazložnog, voajerskog i prostačkog seksualizaranja žena na našem filmu od Živkovog pokušaja da u ovom filmu progovori iz pozicije žene kao potpunog outsajdera u društvu - kazala je Mira, koja se nekoliko puta skidala u kultnim jugoslovenskim filmovima.

Mira Furlan kaže da tek sada vidi koliko su je roditelji liberalno odgajali, budući da je za vrijeme rane mladosti sebe smatrala jednakom muškarcima i nije se obazirala na uvrede i seksizam. Glumica je novinarima kazala da je seksualno uznemiravanje u Jugoslaviji bilo svakodnevica.

Seksualno uznemiravanje je bio zrak koji smo disali, nešto što si morao shvatiti kao činjenicu s kojom se živi, inače se nije moglo opstati. Uglavnom smo sve radili da bismo zaštitili muškarce od njihovog vlastitog samoponiženja - zaključila je. 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.