JET SET

Tužno priznanje pjevačice Mišel Hiton: U tridesetoj sam ušla u menopauzu

B92

29.5.2018

Britanska pop zvijezda Mišel Hiton (Michelle Heaton) od 2012. godine ima ozbiljne zdravstvene probleme, a zbog dvije operacije, mastektomije i histerektomije, ušla je u ranu menopauzu.

Pjevačica i majka dvoje djece, 38-godišnja Mišel Hiton prije šest godina otišla je na preventivni pregled kada je doktor dijagnosticirao mutaciju BRCA2 gena, što joj daje 80 posto šanse za razvoj raka dojke i 30 posto šanse za obolijevanje od raka jajnika.

- Ljekari su mi rekli da je uklanjanje dojki jedini način da rizik od raka dojke svedem na minimum. Kako su mi objasnili, redovnim pregledima mamografom mogu da se uhvate maligne promjene u ranoj fazi, ali da to nije adekvatna prevencija u mom slučaju, kada postoji genetska sklonost ka obolijevanju - potresena je kazala Mišel u razgovoru za ITV.

Iako je bila savršeno zdrava, odnosno nije oboljela od raka dojke, Mišel je morala uraditi dvostruke mastektomije i histerektomiju, a zbog ove dvije operacije ušla je u ranu menopauzu.

- Vjerovala sam u pozitivan ishod testiranja, jer sam mlada i potpuno zdrava. Nikada nisam pušila, zdravo se hranim, moji roditelji nisu imali ovih problema, pa sam mislila da nema razloga da brinem. Kada su mi saopćili da u sebi nosim tempiranu bombu, suprug i ja smo bili zapanjeni i počeli smo da plačemo. Ono što me najviše rastužuje jeste saznanje da i moja kćerka ima 50 posto šanse da naslijedi ovaj gen, tako da će, čim napuni 18 godina, morati obaviti testiranje - ispričala je svojevremeno.

Sada, dvije godine nakon dvostrane mastektomije, Mišel kaže da je to promijenilo njeno tijelo zauvijek. Ušla je u menopauzu, nivo hormona se promijenio, a posljedice osjeća svakog dana.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.