POHVALE

Mira Furlan tvrdi da je Kim Kardašijan idealna umjetnica novog vremena

Telegraf.rs

11.6.2018

"Ovo vrijeme je loše za umjetnost i umjetnike, a idealna umjetnica našeg doba je Kim Kardašijan (Kardashian)", rekla je u intervjuu za jednu agenciju glumica Mira Furlan pred svoj dolazak na književni regionalni festival "Krokodil" koji se održava sljedećeg vikenda u Beogradu.

Slavna glumica već godinama živi u Americi, a u Los Anđelesu predaje na Odsjeku "Liberal art and science" veoma cijenjene njujorške Akademije za film.

Furlan kaže da je rad sa studentima za nju veoma inspirativan jer predaje mladim ljudima koji su u Los Anđeles stigli iz različitih dijelova svijeta.

- Mnogo učim od njih jer svako od njih gleda svijet iz svog specifičnog ugla. Moji studenti su stigli iz Pakistana i Sudijske Arabije do Rusije, Kine i Indije... Perspektive su uvijek različite i naši razgovori na časovima su intenzivni i dinamični - kaže Furlan.

Prema njenim rečima studenti joj daju uvid u svet novih tehnologija i socijalnih medija.

- To je sasvim novo polje za mene. Jednostavno se bojim socijalnih medija i prema njima osjećam nesavladivu antipatiju. U školi predajem razne zanimljive predmete. Ne predajem glumu već sam dio takozvanog "Liberal art & science" odsjeka. Moja obaveza je da naprosto čitam i učim nove stvari što je za osobu mojih godina korisno i zdravo. Moja baka je uvijek govorila da čovjek treba vježbati svoj mozak. Važno je ne zahrđati - kazala je Furlan.

O tehnološkoj revoluciji koju živimo i novim modelima komunikacije među ljudima koja ona propisuje Furlan kaže da je sociološki proces sa kojim treba biti veoma oprezan.

- Ideja da nam je svaka informacija predstavlja fantastičnu privilegiju. S druge strane, mislim da je tehnologija bez etike ogromna opasnost za nas svijet. Bez Facebooka možda ne bi bilo Trampa (Donald Trump). Anonimnost na socijalnim medijima pruža raznim opasnim tipovima platformu za širenje laži i za govor mržnje - rekla je Furlan uz opasku da živimo u jako opasnim vremenima.

- Više ne raspoznajemo šta je istina a šta laž. Jako mi je žao mladih ljudi koji u toj apsolutnoj konfuziji odrastaju. Brinem se za njih. Povremeno me obuzima stravična grižnja savjesti i osjećaj krivice zato što ih svi zajedno nismo zaštitili od zla koje se širi kao rak svuda po svijetu. Za širenje tog kancera i tehnologija snosi ogromnu krivicu - rekla je Furlan.

Kaže da nam je era spektakla koju živimo nametnula borbu za zgrtanjem što većeg profita u svim sferama života i u svim profesijama, pa tako i na filmu i televiziji.

- Ovo je vrijeme je loše za umjetnost i umjetnike, osim ako im kojim slučajem ne pođe za rukom da naprave veliki novac. Možda je upravo to najgora situacija za umjetnike. Pada mi na pamet Kanje Vest (Kanye West) i njegovo neshvatljivo skretanje udesno. Kim Kardašijan je idealna umjetnica novog vremena. Ona je žena koja je izmislila selfi. Knjiga njenih selfija je zaradila milione. Nije li to vrhunac umjetnosti? - pita se Furlan.

Kaže da vrlo malo prati kinematografije zemalja nastalih nakon raspada SFRJ.

- Tu i tamo nešto pogledam. Nemam pravi uvid u stanje stvari. Ne bih se usudila da ocjenjujem protagoniste tih kinematografija. Znam da sam uživala snimajući sa Goranom Markovićem, Stefanom Arsenijevićem i Danisom Tanovićem ovih poslijeratnih godina. Sjetila sam se na tim snimanjima nekog zaboravljenog dijela sebe i nekog vremena koje je zauvijek izgubljeno - navela je ona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.