ŽENE

One su bile simboli ženstvenosti nekadašnje Jugoslavije

Avaz.ba

26.6.2018

Jugoslavija je bila prepuna prelijepih žena i velikih zvijezda za kojima su uzdisali milioni. One su bile oličenje seksepila jedne generacije.

Plijenile su ljepotom, harizmom i talentom.

Pogledajte ko su bili najveći seks-simboli nekadašnje velike države:

Ena Begović

Zagrebačka pozorišna i filmska glumica Ena Begović karijeru je započela s 18 godina u filmu Lordana Zafranovića “Okupacija u 26 slika”. Uskoro debituje u TV filmu “Ivan Goran Kovačić”, a prvu zapaženiju ulogu ostvarila je ulogom u filmu “Pad Italije” 1981. godine. Upravo je taj film prekrasnoj glumici donio status kultnog seks-simbola, a kasnije je do tragične smrti nanizala velik broj pozorišnih uspjeha.

 Ana Saso

Bivša misica Jugoslavije iz 1982. i zgodna Splićanka bila je seks-simbol cijele jedne generacije, najviše zahvaljujući vrlo provokativnoj reklami za sok Pipi, u kojoj je zavodljivo plesala u kupaćem kostimu i skakutala u moru noseći samo bijelu majicu koja joj je otkrivala grudi.

Suzana Mančić

Iako je karijeru započela kao pjevačica pa se kasnije isprobala kao TV voditeljica, Suzana Mančić zauvijek će ostati poznata kao seksi loto djevojka koja je odlično unovčila svoj izgled, raznim golišavim editorijalima za ''Playboy'' i druge magazine.

Mira Furlan

Lijepa Zagrepčanka na početku je karijere radila u Hrvatskom narodnom pozorištu, da bi vrlo brzo bio prepoznat njen televizijski potencijal, pa je 80-ih postala jedna od vodećih jugoslavenskih glumica. Najzapaženije uloge je imala u ''Kiklopu'', ''U raljama života'', ''Za sreću je potrebno troje'', zatim ''Ljepota proroka''. Jedna je od rijetkih glumica s ovih prostora koja je ostvarila i zapaženu holivudsku karijeru u serijalu ''Lost'' i ''Babilon 5''.

Lepa Brena

Iako su njene pjesme bile poskočice koje su najviše zabavljale djecu, ne može se poreći kako je Lepa Brena bila prava pop ikona, ali i seks-simbol ovih prostora. Osim toga, uz pjevačku je ostvarila i vrlo zavidnu poslovnu karijeru sa suprugom Bobom, otvarajući brojne produkcije, zastupništva…

Beba Lončar

Žena Josipa Radeljaka Beba Lončar bila je srpsko-italijanska glumica koja se na filmu pojavila 60-ih i ubrzo postala ikona platna. Radila je nekoliko filmova u američkoj i italijanskoj produkciji, a osim u Jugoslaviji, svojom ljepotom i talentom plijenila je i po Italiji. Razdoblje najveće slave doživjela je tokom 70-ih.

 Anica Dobra

Srpska glumica koja danas glumi najviše u njemačkoj produkciji debatirala je u filmu ''Pera Panker'' iz 1985. pa je vrlo brzo stekla status kultne ljepotice. Nizala je uspjeh za uspjehom ''Već viđeno'', ''Balkan ekspres'', ''Kako je propao rokenrol'' i postala seks-simbol kasnih 80-ih.

 Neda Arnerić

Vrhunska glumica vjerovatno će cijelim generacijama ostati zapamćena po slavnoj sceni iz kultnog “Ko to tamo pjeva” – uz citat “I tata bi sine!” Nakon bogate karijere na filmu i u pozorištu, novu je strast pronašla u umjetnosti kao vlasnica galerije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.