IZRAEL

Manekenka Marisa Papen izazvala skandal slikajući se gola ispred Zida plača

CdM

28.6.2018

Fotografija Marize Papen (26) na kojoj se vidi kako se sunča naga na terasi s pogledom na trg ispred Zida plača je na prodaji u jednoj galeriji u belgijskom ljetovalištu “Knokke”, objavili su belgijski mediji.

Manekenka se opružila na plastičnoj stolici zatvorenih očiju, a u pozadini se vidi ženski dio Zida plača, svetog mjesta u Jerusalemu na kome se mole Jevreji.

Potpis pod fotografijom je “Put do oslobođenja”, ali na njoj se ne vidi džamija El-Aksa, treća po značaju u islamu, koja se nalazi iznad trga, i fotograf je sigurno mogao da je uoči, navodi Jevrejska telegrafska agencija.

Međutim, fotograf Matijas Lembreht je to porekao, tvrdeći da se džamija nije vidjela i da nije isječena. Na pozivu za otvaranje izložbe je fotografija iste manekenke na kojoj se vidi da je opkoračila jarbol s izraelskom zastavom.

Papen je u Egiptu u septembru prošle godine bila zatvorena 24 sata jer je pozirala naga u Luksoru.

Fondacija za naslijeđe Zapadnog zida je u saopćenju ocijenila da je izložena fotografija ozbiljan incident, a rabin zadužen za Zid plača Šmuel Rabinovič ga je označio nesretnim i neugodnim, ocijenivši da vrijeđa one koji se mole na tom svetom mjestu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.