MUZIKA

Pjevačica Maja Milinković u potrazi za svojom dušom

Piše: E. S.

8.7.2018

Maja Milinković-Simoneli (Simonelli), bh. pjevačica s adresom u Lisabonu, proteklih dana vrijedno je radila na novoj pjesmi “Romansa – uspavanka za dušu”, a kadrove za spot snimala je na destinaciji Kabo Espihel, smještenoj zapadno od sela Sesimbra i obrubljenoj Atlantikom.

Slomljena krila

Osim toga, Milinković-Simoneli otkriva da će ubrzo objaviti i novi album, koji je nastao na relaciji Sarajevo - Lisabon.

- To je zapanjujuća, prekrasna lokacija s prekrasnim pogledima, gdje se boje okeana i neba uklapaju dajući nejednaku panoramu. Također, ovo mjesto poznato je i kao svetište. Snimanje je proteklo kao u nekom snu, jer destinacije oduzimaju dah svojom ljepotom i u isto vrijeme mirnoćom. Kad bi čovjek išao negdje da se nađe sa sobom i sa svojom dušom, bilo bi to na ovakvom mjestu – priznaje Maja.

Pjesma “Romansa – uspavanka za dušu” je, dodaje, u fado maniru. Muziku je napisao Karlos Gončalves (Carlos Gonçalves), a adaptaciju poeme na bosanski jezik uradila je Maja.

- U pjesmi se zapravo radi o razgovoru sa vlastitom dušom koja je jedne noći pokucala na vrata sva izmijenjena, slomljenih krila, tražeći utjehu i sklonište. Mislim da će se mnogi prepoznati u ovoj pjesmi, a posebno oni koji imaju blizak odnos sa svojom dušom, odnosno sa samim sobom, svi oni koji su barem jednom imali slomljeno srce, koji su lutali izgubljeni pa su se pronašli – pojašnjava Milinković-Simoneli.

Muzički i praktično

Upravo ova pjesma najavljuje i Majin novi album na kojem, kako kaže, uveliko radi.

- Projekt je most između dvije kulture, portugalske i bosanske, kako jezički i muzički tako i praktično, jer je pola materijala snimano u Sarajevu, a pola u Lisabonu. Na pjesmi “Romansa – uspavanka za dušu” sviraju Bojan Dizdarević i Pedro Amendoira (Amendoeira) – kaže nam Maja.

Najljepša saradnja

- Video za pjesmu “Romansa – uspavanka za dušu” nastao je u realizaciji mlade umjetnice, vizuelne antropologinje i fotografkinje iz Austrije Ronje Panholcer (Panholzer). To je bila jedna od najljepših saradnji koje sam do sada imala i koja se ne završava na ovom projektu, nego zapravo tek počinje – iskrena je Maja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.