NASA

Ima 17 godina, završava srednju školu na četiri jezika i izgleda da će biti prvi stanovnik Marsa

Alisa Karson

Avaz.ba

12.7.2018

Alisa Karson (Alyssa Carson) je sedamnaestogodišnjakinja koju NASA trenutno obučava da postane astronaut. Njen san je da bude prva osoba koja će sletjeti na Mars u prvoj ljudskoj ekspediciji koja je planirana za 2033. godinu.

Iako ima samo 17 godina, Karson posjeduje sve kvalifikacije koje su joj potrebne za izvršenje ove misije. Ona je prva osoba koja je prošla svih 14 programa pri NASA Centru za posjetioce. Također, Karson je najmlađi diplomac Napredne posum akademije, koja joj omogućava da putuje u svemir kao pripravnik astronauta.

Paralelno s ovim obučavanjem, Karson završava srednju školu na četiri jezika - engleskom, kineskom, francuskom i španskom.

- Najveći izazov je vrijeme i obavljanje svih tih stvari dok si tako mlad i još u srednjoj školi - kaže Karson.

Osim školovanja i obuka kroz koje konstantno prolazi, Karson je i motivacioni govornik. Njen cilj je da poveća interesiranje za istraživanje svemira, kao i da ohrabri ljude da pronađu sebe, piše sajt "Bord Panda".

- Uvijek pratite svoj san i ne dozvolite nikome da ga oduzme - savjetuje ona.


Svjesna da nikada neće moći da se vjenča i osnuje porodicu, odlučna je da sve ostavi po strani da bi ostvarila svoje snove. Posebnu zahvalnost, kako kaže, duguje astronautima, naročito ženama, koje su joj prokrčile put do zvijezda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.