SVIJET TEATRA

Bio sam zauzet sviranjem, nisam ni primijetio da je svanulo

Šukalo: Zadovoljan kako je sve proteklo

N. AJNADŽIĆ

12.7.2018

Međunarodni umjetnički festival „Mittelfest“, koji se održava u Čedadu u Italiji, uveliko je u toku. Već osam dana publika uživa u raznovrsnim sadržajima, a to će joj biti priušteno sve do 15. jula, do kada traje Festival. Bh. reditelj Haris Pašović je direktor „Mittelfesta“, koji predstavlja najznačajnije domete u teatru, klasičnoj i savremenoj muzici, baletu i savremenom plesu iz evropskih zemalja.

Obala rijeke

Desetog jula u zoru, u četiri sata, izvedeno je muzičko-scensko djelo „Vrtoglavica“ („Vertigo“), čiju režiju potpisuje Pašović, a muziku je radio Dino Šukalo, koji je bio i solo gitarista na tom projektu.

Vidno oduševljen, Šukalo je iz Italije govorio za „Dnevni avaz“ o nesvakidašnjem iskustvu.

- Zadovoljan sam kako je sve proteklo. Najvažnije je da je tehnički sve funkcioniralo, bez obzira ne teške uvjete – kaže Šukalo.

Detalj iz predstave ( P. Korošec)

„Vrtoglavica“ je izvedena na obali rijeke Sone u Čedadu, a govori o tome kako čovjek doživljava prirodu. Ni tajming igranja nije slučajan. Naprotiv, zamišljeno je da predstava počne po mraku, a da završi ujutro.

- Scena je bila postavljena u vinogradu i bilo je dosta vlage. Priroda je bila najbolja moguća scenografija. Međutim, toliko sam bio zauzet muziciranjem da nisam ni primijetio da je svanulo – kazao je Šukalo.

Velika čast

Dodaje da je Festival ispunio očekivanja i barem nakratko ujedinio centralni dio Evrope.

- Gospodin Pašović je čovjek koji je, nakon što je imenovan za direktora institucije u Evropskoj uniji, angažirao ljude iz naše države da predstave svoju umjetnost. I da za to budu plaćeni. Bila mi je velika čast predstavljati našu Bosnu i Hercegovinu na jednom tako važnom sajmu kulture – iskren je Šukalo.


Ljeto s Dinom Merlinom

Šukalo je dugogodišnji član benda Dine Merlina, a kako nam je rekao, upravo s njim će provesti dobar dio ljetnog perioda.

- Moj plan za ljeto je kombinacija turneje s našom najuspješnijom zvijezdom Dinom Merlinom i odmaranja na moru – kazao je Šukalo.

Izvanredna posjeta

- Posjeta na „Vrtoglavici“ je bila izvanredna, bez obzira na nekonvencionalni termin za predstavu. Dio predviđen za publiku bio je ispunjen do posljednjeg mjesta – kaže Šukalo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.