VELIKI ŠEF

Ko je Džef Bezos, najbogatiji čovjek na svijetu

Agencija

Avaz.ba

20.7.2018

Šef "Amazona" je i dalje najbogatiji čovjek na svijetu, a sa 93,7 milijardi dolara prati ga osnivač "Microsofta" Bil Gejts (Bill Gates).

Dok se o Bilu Gejtsu sve već manje-više zna, Bezos je za mnoge i dalje nepoznanica. Stoga smo odlučili pronaći neke zanimljivosti i predstaviti vam najbogatijeg čovjeka svijeta.

- Džefri Preston Bezos (Jeffrey) rođen je 12. januara 1964. u Albukverkveu u Novom Meksiku. A odrastao je u Hjustonu u Teksasu.

- Još otkako je naučio čitati, zanimale su ga knjige, što je pomalo zabrinjavalo njegove roditelje pa su ga upisali na američki nogomet. To nije dugo potrajalo jer je njegova majka ipak prepoznala njegovu nadarenost te je, kad je Džef imao samo devet godina, uvjerila školu da ga prime u program za nadarenu djecu.  
Rano je zavolio računare te je bio prirodni slijed da upiše studij koji ima veze s tim. Studirao je informatiku i elektrotehniku na Univerzitetu Princeton. Diplomirao je 1986. godine.

Odmah po završetku fakulteta, Džef je želio pokrenuti svoj posao, ali umjesto toga, pridružio se startapu, a potom dobio posao na Wall Streetu.  U slobodno vrijeme pokreće startap koji distribuira newslettere putem faksa i koji je neslavno propao zbog nedostatka novca. 

Ideja o internetskoj trgovini u kojoj bi se moglo kupiti sve rađa se 1994. godine tokom razgovora s njegovim tadašnjim šefom Dejvidom Šavom (David Shaw). Džef je tada na papir stavio 20 stvari koje bi se mogle prodavati putem interneta i odabrao knjige.

Iako mu svi savjetuju da ne napušta dobar posao koji ima na Wall Streetu, Džef daje otkaz, seli se u Sijetl i osniva "Cadabru" (današnji Amazon). Poput većine internetskih kompanija i "Amazon" je nastao u garaži, zahvaljujući Džefu, njegovoj supruzi i dvojici programera.


"Business Insider" objavio je nedavno i male tajne iz života najbogatijeg na svijetu.

Prema ovom mediju, Bezosova dnevna rutina pokazuje da baš i nije radoholičar, smatra da je spavanje vrlo važno. Spava najmanje osam sati i budi se sam, bez alarma.

Svako jutro doručkuje, i to samo zdravo, sa svojom suprugom, književnicom Mekenzi Bezos (MacKenzie). Kako bi proveo dovoljno vremena sa suprugom i četvero djece, nikad ne zakazuje poslovne sastanke rano ujutro. Ustvari, Džef Bezos nije čovjek koji je ljubitelj sastanaka. Kaže kako s "Amazonovim" investitorima razgovara samo šest sati godišnje.

Inače, voli neobičnu hranu. Nakon večere uvijek opere suđe.

- To je najseksi stvar koju radim - rekao je.

Dosta je temperamentan i zna biti eksplozivan, a navodi se i da je zaposlio stručnjaka koji ima tehnike za smirenje.

Nije poznato vježba li najbogatiji čovjek na svijetu u teretani. Veliki je obožavalac "Zvjezdanih staza", a pojavio se u maloj ulozi u filmu "Star Trek Beyond" 2016. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.