Denis Kvejd o problemima s kokainom, braku sa Meg Rajan i životnoj drami

JET SET Šezdesetčetvorogodišnji glumac je priznao da se drogama okrenuo čim je stigao u Holivud

Denis Kvejd o problemima s kokainom, braku sa Meg Rajan i životnoj drami

Američki glumac Denis Kvejd (Dennis Quaid) iskreno je progovorio o životnoj drami i problemima s kokainom koji su ga pratili godinama.

Šezdesetčetvorogodišnji glumac je priznao da se drogama okrenuo čim je stigao u Holivud, napominjući da je droge bilo na svakom koraku, čak je bila uključena u budžete nekih filmova. To mu je napravilo tolike probleme da je u jednom periodu spavao samo sat vremena noću. Ujutru bi odlučio da prestane s konzumiranjem opijata, ali navici se vratio već do četiri sata poslije podne.

- Odrastao sam šezdesetih i sedamdesetih kad je stav prema drogi bio savim drugačiji. Čak su je uključivali u budžete filmova. Uzimao sam kokain svaki dan tokom osamdesetih. Proveo sam noći i noći urlajući na Boga da me makne od te napasti i da neću više nikad, jer sam imao samo sat vremena sna do idućeg posla. Onda bi oko četiri sata popodne zaključio da stanje nije toliko strašno. Imao sam neke vrste prosvjetljenja u kojima sam se vidio ili mrtav ili da ostajem bez svega što mi u životu nešto znači - rekao je glumac.

Ovo nije prvi put da je Kvejd progovorio o drogiranju. Napisao je članak za Newsweek 2011. u kojem detaljno opisuje taj trenutak prosvjetljenja.

- Jedne večeri sam s bendom svirao u China CLubu u Los Anđelesu, a onda se bend raspao, bez nekog razloga, jednostavno su svi poludjeli. Imao sam jedno od onih prosvjetljenja u kojem sam shvatio da ću umrijeti za pet godina ako nešto ne promijenim. Sljedeći dan sam se prijavio na odvikavanje - napisao je tada.

Priznao je da je zapravo na vrhuncu karijere dotakao dno:

- Kad sam snimao ‘Opušteni grad’ krajem osamdesetih, već sam bio u komi. Spavao sam sat vremena dnevno. Bio sam na glasu kao ‘loš momak’ što se tad činilo u redu, ali zapravo sam bio potpuna budala.

Glumac, koji je tek nekoliko puta u intervjuima spomenuo bivšu ženu Meg Rajan (Ryan), priznao je da ga je mučila njena slava dok su bili zajedno.

- Kad smo se upoznali, ja sam bio poznat, a onda je moja karijera stala. Morao sam priznati, osjećao sam se kao da nestajem - rekao je.

Kvejd i Rajan bili su zlatni par Holivuda devedesetih, a vjenčali su se na Dan zaljubljenih 1991. Kvejd je iza sebe imao već niz uspješnih filmova, a i Rajan se proslavila ulogom u ‘Kad je Hari sreo Sali’ 1989. Međutim, dvije godine nakon vjenčanja, glumica je postala najveća zvijezda u Holivudu nakon filma ‘Romansa u Sijetlu’.

Sin Džek (Jack) im se rodio 1992., a razveli su se 2001. Javnost je krivicu svalila na glumicu koja je navodno imala aferu s Raselom Krouom (Rusell Crowe). Rajan je kasnije tvrdila da je Kvejd nju prevario više puta u braku, a ona je od 2010. u vezi sa Džonom Melenkampom (John Mellencamp).

- Bila je to prilika za sazrijavanje, mnogo sam naučio iz toga - rekao je glumac o svom braku sa Rajan.

Denis Kvejd se kasnije ponovo oženio, ali se prije dvije godine razveo od treće žene Kimberli Bafington.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

NA VRH