JET SET

Bili su muzičke ikone, ali su otišli previše rano: Ko su članovi "Kluba 27"?

Blic.rs

23.7.2018

"Klub 27" je izraz koji se koristi za grupu rok i bluz muzičara koji su preminuli u 27. godini.  

Od septembra 1970. do jula 1971. godine umrlo je troje muzičara na vrhuncu karijere.

Oni su nas, prerano napustili:

Prvi je svijet napustio Jimmy Hendricks. Smatraju ga jednim od najutjecajinijih i najtalentiranijih gitarista u historiji. Umro je u snu nakon gušenja izazvanog miješanjem tableta za spavanje i vina, prenosi Blic.rs.

Nakon samo 16 dana od posljedica predoziranja heroinom preminula je Dženis Džoplin (Janis Joplin). Živjela je buntovnim i neuobičajenim stilom koji je bio tipičan za tadašnji hipi pokret. Posthumno je dobila Gremi nagradu za životno djelo 1995. godine.

Džim Morison (Jim Morrison) važio je za jednog od najharizmatičnijih pjevača rok muzike. Autopsija njegovog tijela nikada nije urađena, te je njegova smrt predmet mnogih glasina.

Kurt Kobejn (Curt Cobain) imao je poteškoća da se izbori sa slavom i milionima obožavatelja. Prvi je muzičar sa potpisanom pločom koja je prodata u 10 miliona primjeraka. Izvršio je samoubistvo pucajući sebi u usta iz puške.

Naknadno je u Klub 27 uvršen i Brajan Džouns (Bryan Jones) osnivač i orginalni vođa Roling Stonsa (Rolling Stones).

Posljednja je bila Ejmi Vajnhaus (Amy Winehouse) bila je jedna od najpopularnijih pjevačica u 21. stoljeću. Preminula je od posljednica predoziranja, a imala je samo 27 godina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.