PJEVAČ

Elton Džon kritizirao političare zbog diskriminacije LGBT populacije: Da nema sektaštva, ova bolest bi mogla biti iskorijenjena

Avaz.ba

25.7.2018

Britanski pjevač Elton Džon (Elton John) je u Amsterdamu kritizirao vlade Rusije i istočne Evrope, koje je optužio za “veliku diskriminaciju” gej, lezbejskih, biseksualnih i transrodnih osoba i za blokiranje borbe protiv side.

Da nema sektaštva i te mržnje, ova bolest bi mogla biti iskorijenjena mnogo ranije nego što možete zamisliti - rekao je Elton Džon novinarima na konferenciji o sidi u Amsterdamu. 

On je dodao da te zemlje provode politiku “velike diskriminacije protiv članova LGBT zajednice”. Kritizirao je te vlade zbog pružanja ograničenog pristupa LGBT populaciji programima liječenja i terapeutskim probama. 


Elton Džon je rekao da se to “naravno ne događa samo u istočnoj Evropi, već, također, u Americi i Velikoj Britaniji, ali da se u istočnoj Evropi događa vrlo često”. 

- Dok ne izbijemo iz glave da su gejevi niža bića, plašim se da ćemo i narednih 20 godina raspravljati o istim temama - rekao je on.

Sedamdesestjednogodišnji pjevač ovo je rekao pošto je zajedno s princem Harijem (Herry) pokrenuo novo međunarodno finansiranje od 1,2 milijarde dolara, čiji cilj je da se prekine začarani krug prijenosa virusa HIV-a. Program obuhvata mladiće kod kojih je infekcija HIV virusom u porastu. 

Elton Džon, čija fondacija je sakupila 400 miliona dolara od pokretanje 1992. godine, pozvao je političare da imaju više humanitaran pristup i rekao da oni drže ključ iskorijenjivanja side.

On je rekao da je to prva bolest koja bi mogla biti iskorijenjena za njegovog života i ocijenio sadašnju situaciju kao “vrlo frustrirajuću”.

U svijetu trenutno 37 miliona ljudi živi s HIV-om, a 1,8 miliona novozaraženih se zabilježi svake godine.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.