ISKRENO

Vesna Dedić: Bilo me sramota Sergeju tražiti da mi piše pjesme

Fotografija sa događaja

CDM

26.7.2018

Novinarka i književnica Vesna Dedić počela je promociju romana „Ne gledaj preko ramena“ po Crnoj Gori. Njena prva stanica bio je Porto Montenegro, gdje je, u okviru Festivala Purgatorije, pričala o svom novom djelu. Promociju je vodila njena najbolja drugarica i koleginica Sanja Marinković, a specijalni gost bio je kantautor Sergej Ćetković, koji je za “Ne gledaj me preko ramena” napisao tri pjesme.

- Volim pisati romane epohe. Iščitavala sam novine i memoare žena tog vremena. Tužno je da su Srbija i Crna Gora tada imali više ženskih časopisa nego danas. Ja sam se bavila građanskom historijom, bračnim životom, ljubavnim životom. Jeste velika priča napisati roman, angažirati takvu veličinu kao što je Sergej Ćetković da napiše tri pjesme, da se snime spotovi, da te pjesme pjevaju tri velike zvijezde, da ti promociju vodi Sanja Marinković - priznaje Vesna.

Otkriva da joj nije bilo svejedno da Sergeju traži da joj napiše pjesme iako su prijatelji.

- A evo kako je bilo ovo za pjesme. Sergej ima divnu suprugu Kristinu, koju ja mnogo volim. Čest sam gost u njihovoj kući. Mjesecima sam razmišljala da pitam Sergeja da napiše jednu pjesmu za moje čitateljice. I bilo me sramota. Ali, jedno večer kod njih, uz Kristinine špagete, ja popila tri čaše vina i usudim se. I stidjela sam se poslije sve do kuće. Nakon nekoliko dana Sergej me je pozvao i rekao: "Imaš tri pjesme" - otkrila je Dedić.

Podgoričanin je za svoju sugrađanku i prijateljicu radio tri pjesme, jednu je otpjevao sam, druge dvije Saša Matić i Aco Pejović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.