NAŠA TEMA

Poznate dame iz svijeta estrade sve češće žrtve fizičkog nasilja: Dok istjeraju pravdu, neko može da ih ubije!

Bekvalac: Na sudu sa Lukom Lazukićem

Piše: E. BAKIĆ – E. SKENDEROVIĆ

28.7.2018

Nasilje nad ženama već odavno nije tabu tema. Kako u „običnom“ svijetu tako i na estradi. Brojne poznate dame iz svijeta estrade suočavaju se s ovim problemom, s kojim izlaze u javnost. Najnoviji slučaj desio se pjevačici Nataši Bekvalac, koju je suprug Luka Lazukić samo nekoliko mjeseci nakon vjenčanja pretukao.  

Vrlo brzo su završili na sudu, ali skandalima tu nije kraj. Naime, srbijanski mediji ovih dana pišu da je atraktivnoj Novosađanki navodno verbalno prijetio i Lukin drug. To se desilo dok je u automobilu ispred Centra za socijalni rad čekala da preuzme njihovu zajedničku kćerku Katju od Lazukića, koji ima pravo da je viđa svake srijede po pola sata.

Pogrešni parametri

Kako bismo čuli i riječ stručnjaka, sa psihološkog aspekta o temi o kojoj bruji cijeli region, kako dolazi do nasilja i zašto ga žene trpe, pozvali smo Čedomira Novakovića, poznatog sarajevskog psihologa. On je za „Dnevni avaz“ objasnio slučaj Nataše Bekvalac kao i to koliko javnim ličnostima u ovakvim slučajevima njihov status pomaže ili odmaže.


Novaković: Javne ličnosti misle da će im takve stvari podići rejting


- Kada su javne ličnosti u pitanju, tu dolazi do izražaja individualni pristup ili karakter. Javne ličnosti su vrlo često neoprezne ili namjerno žele da kažu nešto o sebi što inače ne bi da nemaju taj status. Smatraju da će im takve stvari podići društveni ugled ili rejting, međutim, vrlo često je to potpuna greška. Cijena slave je veoma skupa i često se odražava na potpuno pogrešnim parametrima. Dok istjerate pravdu, može neko da vas istuče hiljadu puta ili čak da vas ubije i vrlo teško se spasiti od toga – pojašnjava Novaković.


Atijas: 14 godina braka s Gagijem Đoganijem


Osim Nataše, s problemom nasilja susrele su se i brojne druge poznate pjevačice, među kojima su Anabela Atijas, Verena Cerovina, Goca Tržan, ali i bh. pjevačica Dunja Fazlić, koja je za naš list progovorila o svom slučaju. Naime, Fazlić je prije četiri godine izašla iz nasilnog braka. Danas je samohrana majka kćerke Tie. Od supruga Sanje Osmanovića od početka je, kako nam je kazala, trpjela psihičko nasilje, a kasnije i fizičko.

Podrška porodice

- Prva stvar u životu koju su me roditelji naučili bila je da ne treba nikoga u životu da trpim, naročito ne psihičko ili fizičko nasilje. Generalno, problem je našeg mentaliteta, kulture, neobrazovanja, sve su to faktori koji prave nasilnike. Imala sam tu sreću u nesreći da sam malo jača, pa sam mogla da se odbranim od supruga. Vrlo brzo sam u braku počela da trpim verbalna maltretiranja, sve dok me nije počupao za kosu. Tada sam znala, ako je to uradio jednom, da će uraditi svaki naredni put. Nikad se neće promijeniti i žene ne trebaju živjeti u fantaziji da će muškarca promijeniti ljubav ili dijete – počela je svoju priču Fazlić.


Fazlić: Razvela se prije četiri godine


Da bi danas iz svega izašla jača, ključna joj je, kako kaže, bila podrška porodice koju je imala od početka.

- I danas, četiri godine nakon što sam se razvela, ljudi mi govore da mi, žene, nećemo da trpimo i da zato dolazi do razvoda, ali mislim da ne treba trpjeti ni dan. Imala sam sreću da je kćerka Tia bila mala pa nije to ništa proživljavala ni gledala, ne sjeća se ničega. Na nju to nije ostavilo nikakvog traga, a to mi je najvažnije. Razlog zbog kojeg sam otišla iz tog braka jeste upravo ona, da ne bi živjela u tako nezdravom okruženju – priznaje Fazlić. 

Nasilje ne treba biti tabu tema ili sramota 

- Nema ko zaštititi te žene i to je najveći problem zašto šute i trpe, kao i zbog ekonomske situacije, jer se boje da će ostati gladne. Drago mi je što se o nasilju nad ženama priča, jer to ne treba biti tabu tema ili sramota. Nažalost, slučaj Nataše Bekvalac nije jedini. Teško mi je to prihvatiti, jer ne mogu da se pomirim s tim da živimo u 21. stoljeću, a da su muškarci tako neotesani, neodgojeni – smatra Fazlić.

Nije sve za javnost

- Ni Nataši se ne bi, vjerovatno, dešavale neke stvari da ne pripada određenoj grupi ekstremnih ličnosti. Da li je taj ekstremizam pretjerana megapopularnost ili neka vlastita procjena položaja u društvu i iznošenja stvari koje nisu za javnost, ne znam – kaže Novaković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.