RAZGOVOR

Poznati glas iz dokumentaraca: Osim što bira, Đelo Hadžiselimović i kuha

Razgovarala: E. BAKIĆ

28.7.2018

Šesnaesto izdanje „West Herzegowina Festa“ završava se večeras, kada će biti odabrani najbolji učesnici u muzičkom, filmskom i književnom dijelu.

Član filmskog žirija već pet godina je legendarni Đelo Hadžiselimović. Iako je prije gotovo tri godine otišao u zasluženu penziju, Hadžiselimović se nedavno vratio svojoj prvoj i jedinoj ljubavi - dokumentarnom filmu. Naime, ovaj Zagrepčanin porijeklom iz Bosne i Hercegovine opet bira najzanimljivije dokumentarce za novi kanal Doku TV, koji je dio hrvatskog Discoveryja.

Za „Dnevni avaz“ prokomentirao je sadržaj Festivala u Hercegovini, atmosferu i druženje s kolegama. Nije nam promaklo ni da ga pitamo je li još aktuelna fraza „Odabrao Đelo Hadžiselimović“, koja je na kraju svakog dokumentarca prikazanog na HRT-u bila neizostavna.

Prikazana ostvarenja

- Kao i svake godine, Festival je odličan, puno ljudi, puno veselja, muzika je super, onda filmovi, knjige, društvo... Što se tiče žirija, tu smo Branislav Trifunović, Nina Violić i ja, a trebali bi nam se i ostali pridružiti.

Kada govorimo o prikazanim ostvarenjima, zadovoljan sam viđenim – govori Hadžiselimović.

Osim bogatog programa, otkriva nam da su i sami osmislili još jedan sadržaj.

- Gospodin Zlatko Gall, Admir Čulimarević i ja kuhamo za ekipu. Spremali smo morske specijalitete, zatim slijedi japrak i teletina. Kažu da sam odličan kuhar – pojašnjava Hadžiselimović.

Fraza - sinonim

Iako je u penziji, ističe, i dalje mu je u krvi televizijski posao.

- Penzionerske dane provodim radno, imam svoj TV kanal. Eto tako ostao sam u istom poslu i dalje, pa se i ne osjeti da sam u penziji – priznaje Hadžiselimović.

Čovjek koji je cijeli život posvetio dokumentarnim filmovima i čija je fraza „Odabrao Đelo Hadžiselimović“ postala sinonim za kvalitetan televizijski program i danas se rado prisjeća tog perioda

- Mnogo mi je drago i prelijepo je što se fraza „Odabrao Đelo Hadžiselimović“ i danas koristi kada se opisuje dobar izbor ili kvalitetan proizvod. Veseli me i to kada me ljudi vide i sjete se toga, što se svuda dešava – kaže ljubitelj dokumentaraca.

S politikom na vi

Iako je teško pobjeći od svakodnevice, Đelo Hadžiselimović se trudi da ne čuje i ne vidi sve ono što se dešava oko nas.

- Ne pratim političku situaciju, jer ja i politika nemamo ništa zajedničko, s njom sam na vi. Čak ne gledam ni Dnevnik, nemam pojma šta se dešava i bježim od toga – kaže Hadžiselimović.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.