MENTALNI POREMEĆAJ ''Viktorijin anđeo''

Sara Sampaio progovorila o svojoj bolesti: Počelo je kada sam imala 15 godina, čupala sam svoje trepavice nekontrolirano

Avaz.ba
31.07.2018 13:12

Foto: ( Instagram)

''Viktorijin anđeo'' Sara Sampaio odlučila je javno progovoriti o svom mentalnom problemu koji utječe na njen svakodnevni život trihotilomaniji. 

U pitanju je bolest koja joj stvara potrebu da nekontrolirano čupa svoje obrve.

Prije desetak dana Sampaio je pitala svoje pratioce na Instagramu da joj postavljaju pitanja koja žele, budući da je bila zaglavljena u gužvi u saobraćaju. Neko od pratilaca ovu 27-godišnju manekenku pitao je o njenoj rutini vezanoj za održavanje obrva, na šta je ona odgovorila:

Probajte da ih ne dirate, nažalost, ja patim od trihotilomanije i čupam ih, tako da imam mnogo proreda između, pa koristim olovku kako bih ih popunila.

Nakon što je dobila mnogo poruka od fanova koji, također, pate od ove bolesti, Sampaio je odlučila postaviti dug odgovor na svom Instagram profilu o svom iskustvu s trihotilomanijom.

Manekenka je prvo objasnila šta je trihotilomanija. Priznala je da se ona prvi put suočila s ovim problemom čupanja dlaka kada je imala samo 15 godina i da je počelo tako što je čupala samo trepavice na početku.

Trihotilomanija je mentalni problem koji stvara neprirodnu potrebu i nagon da se čupaju dlake s tijela, najčešće trepavice ili obrve, ističu stručnjaci. 

Neki ljudi pate od blažeg oblika ove bolesti, pa se lako nose s njim. Međutim, za ostale ovi komplusivni postupci čine da ostaju bez dlaka na nekim mjestima na tijelu, pa čak i da ćelave. Iako je nejasno koji tačno faktori izazivaju ovaj problem, stres, anksioznost i porodična historija mogu doprinijeti razvitku ove bolesti.

NA VRH