SPEKTAKL

Defileom poznatih ličnosti svečano otvoren 24. Sarajevo Film Festival

A.Durgut

E. BAKIĆ – E. SKENDEROVIĆ

10.8.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+9

Defileom poznatih ličnosti crvenim tepihom ispred Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS), što je već postalo tradicija večeras je otvoreno 24. izdanje Sarajevo Film Festival (SFF).

Tako su crvenim tepihom osim zvijezde večeri i posebnog gosta festivala oskarovca Pavela Pavlikovskog (Pawel Pawlikowski) čiji je film pod nazivom „Hladni rat“ otvorio najveću filmsku smotru u regionu prošetali Dino Merlin zajedno sa Sašom Lošićem, Danis Tanović sa suprugom, voditeljica Naida Kundurović, Severina Kojić sa suprugom, manekenke Sarah Čerkez i Džejla Glavović, glumac Goran Bogdan, Ademir Kenović sa suprugom Selmom Riđanović, glumac Emir Hadžihafizbegović, Dževad Poturak, ambasadorica Maurin Kormak (Maureen Cormack)

Također, veliko uzbuđenje prisutnih vladalo je kada se na tepihu pojavio dobitnik nagrade “Počasno Srce Sarajeva”, turski reditelj Nuri Bil Džejlan (Bilge Ceylan), jedan od najcjenjenijih filmskih autora današnjice.

Na platou ispred Narodnog pozorišta više stotina građana dočekalo je sve goste 24. SFF-a uz pozdrave, ovacije i aplauze.

Tokom sedam festivalskih dana bit će prikazano rekordnih 266 filmova iz 56 država. Deset ostvarenja takmičit će se za nagradu „Srce Sarajeva“ koja će biti dodijeljena u petak 17. avgusta.

Film "Hladni rat" na ovogodišnjem kanskom festivalu pobrao je pohvale publike i struke. Tako je Pavel Pavlikovski (Pawel Pawlikowski) za ovo ostvarenje u Kanu dobio nagradu za najbolju režiju. Publika u Sarajevu imala ga je priliku vidjeti u okviru programa Open Air u Ljetnom kinu Raiffeisen i Narodnom pozorištu Sarajevo.

Mirsad Purivatra direktor festivala prije početka ceremonije otvaranja obratio se prijateljima i gostima.

- U ime Sarajevo Film Festivala želim iskoristi priliku da vas pozdravim, nadam se da ćete narednih osam dana imati priliku da uživate u filmovima i da uživate u ovoj atmosferi- kazao je.

Elma Tataragić direktorica Takmičarskog programa SFF-a rekla je: Ovo je šlag na tortu, dosta smo radili, sada počinje slatki dio posla.

Saša Lošić Loša također se obratio novinarima.

- Sarajevo je s ovim festivalom dobilo magiju, i davno je preraslo Balkan- rekao je Loša.

Glumac Goran Bogdan izjavio je: Došao sam da uživam u čarima Sarajeva, osjećam se domaćim.

- Hvala Miri što je napravio ovaj festival i što tako dugo traje – kazala je redovna gošća SFF-a, hrvatska pjevačica Severina i dodala da se u Sarajevu uvijek osjeća kao kod kuće.

Prvo počasno srce dodijeljeno je Nijazu Hastoru.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.