SARAJEVO FILM FESTIVAL

Filmovima "Dolly Bell" i "Valter" zvanično počinje sarajevsko kino na otvorenom

Fena

Fena

13.8.2018

Kino na otvorenom (drive in kino) "Dolly Bell" zvanično počinje 18. i 19. avgusta u prostoru nekadašnjeg Filmskog studija ''Jagomir'' u Sarajevu.

Filmski centar Sarajevo završava renoviranje prve faze tog gotovo napuštenog prostora u centru grada i vrši posljednje pripreme da sve bude spremno za prve kinoprojekcije u Drive in Kinu koje je dobilo ime po čuvenom filmu iz povijesti bh. kinematografije "Sjećaš li se Dolly Bell?". 

Upravo tim filmom koji pripada Filmskom centru Sarajeva bit će svečano otvoreno kino na otvorenom. Tako za otvaranje Filmski centar Sarajevo prikazuje digitalno restauriranu kopiju ovoga filma, koja je urađena u saradnji s Venecijanskim filmskim festivalom, gdje je taj film davne 1981. dobio "Zlatnog lava".

Narednu noć bit će prikazivana, također, digitalno restaurirana verzija drugog kultnog filma iz kataloga Filmskog centra Sarajevo "Valter brani Sarajevo" iz 1973. koji do današnjeg dana svaki put iznova oduševljava publiku u BiH, regiji, ali i čitavom svijetu.

Filmovi će biti prikazivani na velikom Air Screen platnu dimenzija 8 X 4 metra i uz modreno ozvučenje i scenu.  

Sam događaj, osim prikazivanja spomenutih filmova, bit će u znaku i zabavnog programa uz specijalne goste, koji će počinjati dva sata prije projekcije filmova. Kapije kina bit će otvorene u 19 sati, dok će projekcije filmova počinjati u 21 sat. 

Ulaznice se već nalaze u prodaji putem online platforme, ali i na svim prodajnim mjestima Kupikartu.ba. Cijena karte iznosi 10 KM po automobilu i bez obzira na broj posjetilaca u njemu, dok pojedinačna karta za one koji su bez vozila iznosi pet KM, najavljeno je iz Filmskog centra Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.