OTKRIĆE Poduhvat snimanja filma nije završio uspješno

Procurile fotografije potpuno gole Merilin Monro

Avaz.ba
13.08.2018 20:29

Foto: Arhiv

Prva gola scena Merilin Monro (Marilyn Monroe) dogodila se u filmu "The Misfits" koji je osmislio njen tadašnji muž, američki književnik i pisac, Artur Miler.

 Iako je ta scena izbačena, tek sada su procurile fotografije koje dokazuju kako je Merilin bila prva američka glumica koja se skinula u filmu.

Prvo se mislilo da su fotografije sa snimanja uništene, sve dok ih producentov sin, nakon skoro šest decenija čuvanja u tajnosti pod ključem do očeve smrti 1999., nije odlučio otkriti. Fotografije prikazuju ljubavnu scenu Merilin Monro i glumca Klarka Gejbla (Clark Gable) u kojoj ona sjedi na krevetu golih leđa i zadnjice, dok je s prednje strane pokrivena pokrivačem.

- Moj otac je inače uništavao fotografije neiskorištenih scena, ali za ovu je mislio da je vrijedna čuvanja - rekao je Kurtis Tejlor (Taylor), sin producenta Frenka Tejlora (Frank Taylor). 

Taj film priča o trojici kauboja koji se takmiče za lijepu ženu, bio je poklon glumici od njenog muža.

Kako je Miler shvatio da njegova supruga očajnički želi da se bavi glumom odlučio je da se angažuje i pomogne joj da snimi jedan film s njim. Ipak, poduhvat se nije završio uspješno. 

Merilin je sve više padala u depresiju, na snimanje je kasnila i dolazila nepripremljena. Rastali su se kada su i započeli snimanje, 1961. godine.

- Ako pročitate scenario filma, nigdje se ne spominje nikakva golotinja. Kada se skinula, svi su ostali i šoku - rekao je Kurtis.

 U ono doba vladala je stroga cenzura seksa i golotinje u filmovima pa su se proizvođači filmova morali snalaziti na kreativnije načine kako bi "začinili" scenu. Ipak, potpuno gola Merilin bila je puno više nego što je cenzura dopuštala.

Bio je to njen posljednji završeni film, a umrla je u dobi od 36 godina samo godinu dana nakon snimanja od pretjeranog doziranja tabletama za spavanje. Fotografije će biti uvrštene u biografiju "Merilin Monro: Privatni život javne ikone" autora Čarlsa Kesilja.

NA VRH