Nad sudbinom sestara Čuljak plakala je cijela Jugoslavija, evo gdje su danas

SARAJEVO FILM FESTIVAL

Nad sudbinom sestara Čuljak plakala je cijela Jugoslavija, evo gdje su danas

Prije 33 godine sudbina sestara Čuljak digla je na noge cijelu Jugoslaviju, a na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu predstavljen je film o njima.

Mnogi se još sjećaju kako su sestre Draženka i Šima Čuljak iz Bogodola jedva izvukle živu glavu nakon što su upale u rupu duboku deset metara u kojoj su ostale sedam dana i osam noći, a zatim ostale bez obje noge. Danas su uspješne žene koje su svoje živote izgradile na drugom kraju svijeta.

U januaru 1985. godine sestre su krenule pješke iz rodnog Bogodola u posjet majci koja je radila u Mostaru, a kako je zapao dubok snijeg sporednim su putevima išle prema autobusnoj stanici. Hodajući po mećavi, izgubile su orijentaciju i upale u duboku jamu.

Onako mokre, preumorne i razočarane što ne možemo izaći, pomišljale smo na najgore. Nismo smjele zaspati u snijegu, znajući da i to može biti kobno, pa smo se uvukle u mali prostor na stijeni koja je pregradila kanjon, a na kojem nije bilo snijega. Legle smo poprijeko, ja sam glavu stavila na Šimina koljena i obratno. Nismo vjerovale da ćemo doživjeti jutro- ispričala je Draženka Čuljak, prenosi Index.hr.

Danima su tako sestre bile u jami bez hrane i vode, a jele su samo snijeg. Otac je mislio da su kod majke, majka je mislila da nisu ni krenule. Telefona tada nije bilo.

  - Dolazilo je tih dana i do kriza, osjećale smo da nas niko ne voli ili da nikome nismo važne. Znala sam da su komšije po cijelu noć znali tražiti izgubljenu kravu, dok smo mi bile tako blizu i istovremeno tako daleko- kaže ona.  

Sestre su na snijegu i ledu provele sedam dana i osam noći, dozivajući upomoć i moleći se. Na kraju su ih spasili lokalni lovci koji im isprva nisu vjerovali. Kad su u provaliju spustili uže, izvukli su ih crne i promrzle. Brzo su otpremljene u bolnicu u Mostaru, a zatim su ih prebacili u Beograd. Objema su amputirane obje noge.

Danas žive u dalekoj Kanadi. Šima se s mužem odselila 1990., a Draženka ju je slijedila tri godine kasnije. Njihov ih hendikep nije spriječio da se ostvare ni na poslovnom ni na privatnom planu. Obje su udane, Šima radi kao računovotkinja i bavi se ronjenjem, a Draženka je završila informatički fakultet i bavi se veslanjem.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH