PJEVAČICA

Hanka Paldum nekada je pjevala u strahu: 'Porodica se bojala da im ne okaljam obraz, to je bila sramota'

Arhiv

Dnevnik.hr

17.8.2018

Hanka Paldum kraljica je sevdaha i diva bosansko-hercegovačke scene koja već 30 godina publiku osvaja jedinstvenim glasom. Iako joj je muzika odmalena bila strast, porodica je negodovala u strahu da im ne okalja obraz.

- To je bilo sramota. S obzirom na to da sam odrasla u patrijahalnoj porodici, roditelji su se plašili za mene da ću zapostaviti školu. Žensko dijete ako mu previše dozvoliš, može svašta biti. Toga su se roditelji plašili, a ja sam pjevala sa strahom i borbom da ih uspijem prevariti kako bih otišla na probu", započela je iskreno Hanka.

Još jedna želja u mladosti bila joj je baviti se glumom, no otac za to zanimanje nije želio ni čuti.

- Sudbina valjda nije htjela da budem glumica, frizerka ili učiteljica, ali kroz ovaj posao na neki način osjećam da sve to jesam - i glumica, i učiteljica, i frizerka, i sve što je potrebno jednom umjetniku kako bi se predstavio svojoj publici.

Hanka za sebe kaže kako nije bila toliko stroga u odgoju dvoje djece te se često sjeti jedne, kako sama kaže, divne mudrosti.

- Odgajajte djecu za vremena u kojima će oni živjeti.

Iako je doživjela veliku slavu te često pjeva po cijelom svijetu, pjevačica uvijek na prvo mjesto stavlja majčinstvo. Ističe i divan odnos s ocem svoje djece, od kojeg se razvela početkom 90-ih, nakon 20 godina braka.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.