RAZBOJNIŠTVO

Vrijede više od 100.000 eura: Ukradeni nakit, dukati, sat i pištolj Saše Popovića najvjerovatnije su negdje zakopani

Samo jeftiniji ''roleks'' košta nekoliko desetina hiljada eura

Arhiv

Blic.rs

21.8.2018

Dosadašnja istraga povodom pljačke kuće Saše Popovića, početkom marta ove godine, pokazala je da kod osumnjičenog Vojislava Stojičića (38) nisu pronađeni ukradeni nakit i pištolj, saznaje "Blic".

Pretresom stana u kojem živi Vojislav Stojičić, sin pokojnog policijskog generala Radovana Stojičića Badže, i ispitivanjem njegovih računa nisu pronađene dragocjenosti ukradene u vili direktora "Granda" Saše Popovića na Bežanijskoj kosi, kao ni sumnjiva količina novca koja bi ukazivala na to da su stvari preprodate.

Ipak, nije isključena mogućnost da je to mogao uraditi u posljednjih pet mjeseci, a da je novac zarađen na crnom tržištu potrošio.

Podsjetimo, iz kuće Popovića lopovi su ukrali nakit vrijedan 100.000 eura i legalan pištolj gazde produkcijske kuće. Provalu u vili u Ulici partizanske avijacije 3d primijetila je Popovićeva supruga Suzana kada se vratila kući.

Sa zida u spavaćoj sobi na spratu bio je ukraden instalirani sef. U njemu su Popovići držali svoje burme, nakit i skupocjene satove i određenu dokumentaciju. Pljačka je odmah okarakterizirana kao djelo profesionalaca, a inspektori nisu našli znakove nasilnog upada u kuću, odnosno obijanja.

- Suzana je rekla da je u sefu bilo još i pet lančića od bijelog i žutog zlata, osam ili devet dukata, također od bijelog i žutog zlata, briljanti, privjesci, osam "roleksa". Također je nestao i Sašin pištolj, za koji je imao urednu dozvolu, i kutije metaka. Napomenula je da je možda nešto i zaboravila, ali da je vrijednost nakita sigurno oko 100.000 eura - kaže sagovornik "Blica" upoznat sa istragom.

Ako samo jedan luksuzni "roleks", i to onaj jeftiniji, košta nekoliko desetina hiljada eura, uključujući i ostale vrijednosti i pištolj koji se na crnom tržištu može prodati od 100 do 3.000 eura, vrijednost svih ukradenih dragocjenosti, prema riječima stručnjaka, mnogo je veća.

- Zlato ima posebnu vrijednost prilikom kupovine, prodaje u zlatari i prodaje na crnom tržištu. Nakit je na sebi imao DNK vlasnika koji bi lopove otkrio, pa je ono ukoliko je prodato do sada istopljeno i u izmijenjenom je obliku. Na crnom tržištu zlatu se gubi vrijednost za nekih 30-35 posto, što znači da ukoliko je procijenjeno na 100.000 eura, lopovi su za njega dobili oko 30.000 i bili su zadovoljni - kaže sagovornik upoznat sa trgovinom na crnom tržištu.

Kako dodaje, zlato i satove iz Srbije lopovi prodaju na Bliskom istoku, a ne u Evropi.

- Postoje bande koje su usko specijalizirane za to da ukradenu robu prošvercuju u inostranstvo, preko "mekih granica" poput Republike Srpske i Bugarske, što je vjerovatno i ovdje slučaj. Znali su da je policija neprestano bila angažirana u otkrivanju počinilaca ovog djela. Nije najjasnije kako su se otarasili "roleksa" jer to nije nešto što se nosi na svakom mjestu. Za robu koju razbojnici prodaju na Bliskom istoku dobivaju dolare ili robu u protivvrijednosti - govori sagovornik.

Popovićev registrirani pištolj je, dodaje on, u ovom slučaju "najvrući" dio plijena, kako to kažu razbojnici. 

- Pištolj je ili uništen ili je prodat nekom ekspertu ko umije registarske brojeve uništiti ili da pištolj pretvori u drugačije oružje - dodaje on.

Ipak, zaključak sagovornika ''Blica'' sa višedecenijskim iskustvom u ovom poslu je da je vrlo vjerovatno da ova roba još uvijek nije prodata, već da se nalazi u nekom šteku.  

- Ukoliko nisu imali eksperte koji bi im ekspresno sredili zlato i pištolj, vrlo vjerovatno je roba negdje sakrivena, zakopana. Lopovi ukradenu robu obično ne diraju prvih šest mjeseci do godinu dana, jer znaju da se vodi obimna istraga. To je vrijeme kada je roba u "crvenoj liniji" i nju niko ne želi na crnom tržištu kupiti - dodaje sagovornik.

Sve ovo pokazat će dalja istraga u slučaju. 

Vojislav Stojičić uhapšen je 16. avgusta zbog sumnje da je učestvovao u pljački kuće Popovića 8. marta ove godine. Sutradan je priveden u Treće osnovno tužilaštvo u Beogradu kako bi iznio svoju odbranu.

Naime, Stojičić je postupajućem tužiocu Nenadu Stefanoviću ispričao da mu je "sve namjestila policija zbog oca" i da su mu dokazi podmetnuti. Međutim, tužilaštvo je donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv njega kojom ga tereti za krivično djelo teška krađa, za koje je zaprijećena kazna od dvije do 10 godina zatvora.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.