SUDBINE

Tragična priča zvijezde koja bi bila veća od Bijonse da se nije ugasila prerano

Arhiv

Avaz.ba

27.8.2018

Djevojka predivnog glasa i neobičnog imena Alija gradila je uporedo karijeru i pjevačice i glumice, bila je zvijezda čija je karijera od samog starta vrtoglavo išla uzlaznom putanjom i prijetila da postane najveće žensko RnB ime. 

Nažalost, to se nije desilo, jer je mlada pjevačica, zajedno s još osmero ljudi, poginula kada se privatni avion kojim se vraćala s Bahama srušio ubrzo nakon polijetanja. Imala je samo 22 godine.

Prije tri dana je navršeno tačno 17 godina od njene smrti, a stručnjaci tvrde da bi, da je živa, sada bila veća zvijezda i od čuvene dive Bijonse (Beyoncé).

Na scenu je prvi put stupila 1994., sa svega 14 godina, albumom "Age Ain't Nothing But A Number", s kog se posebno izdvojio singl "Back and Forth". 

Bila je drugačija od svojih kolegica, jer je njena muzika bila više kompjuterski generirana nego što su to ostali RnB izvođači radili. 

Osim toga, imala je sjajan, prodoran glas, koji je lako ulazio u uši i pod kožu.

Otkrio ju je R. Keli (R. Kelly), za kojeg je navodno i bila udata - i to kao maloljetna. 

Snimila je nekoliko filmova, među kojima je najzapaženiji bio "Romeo mora da umre", moderna verzija Romea i Julije začinjena borilačkim vještinama. Radila je na "Queen of the Damned", a u planu je bila i njena uloga u blokbasteru "The Matrix".

Alija je na Bahamima snimala spot za pjesmu "Rock the Boat" i trebalo je da poleti nazad tek 26. avgusta, ali je snimanje završeno dan ranije, pa je ekipa riješila da krenu odmah, i to avionom koji je bio manji od onog kojim su doletjeli. 

Pilot je upozoravao da je Cessna 402B pretovarena i da nije sigurno da lete, ali mu je naređeno da ipak krenu. Svega 60 metara od piste avion se srušio. Svih devetero ljudi koji su bili u njemu su izgubili živote - osim Alije, stradali su i pilot, njen frizer, tjelohranitelj, prijatelj, šminker i zaposleni u "Blackground Records", za koji je samo mjesec prije smrti Alija izdala svoj treći album "Aaliyah", Daglas Krac (Douglas Kratz) i Đina Smit (Gina Smith). 

Alijin tjelohranitelj preživio je inicijalni udar, a posljednje trenutke života proveo je brinući o tome kako je mlada pjevačica. Nažalost, njoj već tada nije bilo spasa, a on je ubrzo izdahnuo.

Spot "Rock the Boat" objavljen je nakon njene pogibije. 

Iako njena karijera nije bila duga, ostavila je trag na muzičkoj sceni, a njena smrt slomila je srca miliona fanova širom svijeta.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.