DIRLJIVO

Posljednji ispraćaj Arete Frenklin: Diva u zlatom lijesu u crvenim štiklama

Prevezena u oldtajmeru LaSalle Sedanu iz 1936.

AFP

24.sata.hr

29.8.2018

Legendarna pjevačica Areta Frenklin (Aretha Franklin), koja je 16. avgusta preminula u 77. godini od raka gušterače, polegnuta je u otvoreni zlatni lijes. 

Vjerni fanovi mogu ''kraljici soula'' odati posljednju počast u Muzeju afroameričke historije ''Charles H. Wright'' u Detroitu sljedeća dva dana. Diva je prevezena do muzeja u klasičnom bijelom oldtajmeru LaSalle Sedanu iz 1936.

Unutar lijesa zlatnim slovima je napisano ''Kraljica soula'', a natpis je ukrašen ružičastim i ljubičastim ružama. Cvijeće, kako kažu organizatori, treba odraziti njenu ljubav prema fanovima, ali i sklonost visokoj modi. 


Noge, na kojima ima crvene štikle, prekrižene su joj na gležnjevima kako bi podsjetile da je divi bilo ugodno što je snažna žena. Na usnama ima ljubičasto-crveni ruž, a obučena je cijela u crveno, što simbolizira njeno članstvo u sestrinstvu ''Delta Sigma Theta'', koje se borilo za prava Afroamerikanki.


U isto vrijeme kičasti elementi i mrežasta tkanina su nešto što bi Areta, kako kažu organizatori, nosila na pozornici.

Nećakinja pjevačice Sabrina Ovens (Owens) jedna je od organizatora događaja te je potvrdila da je haljina koju Frenklin nosi ''odjeća koju bi si i ona sama izabrala''.  

- Nakon svega što je dala svijetu, osjećam da mi trebamo njoj dati pristojan ispraćaj - rekla je Sabrina. 

Dodala je da je Areta voljela Detroit te da je taj grad isto toliko volio i nju.


Oko 200 fanova spavalo je na ulicama da bi ispratilo muzičarku. Iako ih je većina iz Detroita, bilo je i onih koji su putovali stotine kilometara da bi došli i odali počast. Fanovi su pjevali njene pjesme i plakali te nosili fotografije s posvetom.

Sahrana će biti 31. avgusta, a prisustvovat će njena porodica i prijatelji iz cijelog svijeta. Sahrana će biti zatvorena za javnost. 

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.