ŽIVOTNA PRIČA

Opjevao mnoge, ali samo je nju volio: Toma Zdravković je imao veliku tajnu ljubav koja je bila zabranjena

Legendarni muzičar upamćen po pjesmama

Avaz.ba

31.8.2018

Legendarni muzičar Toma Zdravković upamćen je po pjesmama, ali i brojnim ljubavima, strasti prema ženama, alkoholu i kocki. Pjevač je volio Anđelu, Slavicu, Olgicu, Danku, Nadu, ali srce mu je zauvijek zarobila samo jedna.

Dok drugi redaju imena žena koje je Toma Zdravković volio, glumac Miša Janketić kaže da mu je pjevač u trenutku slabosti priznao da je volio samo jednu i da je ta ljubav bila zabranjena.

- Ljubav njegovog života, kojoj je posvetio sve svoje pjesme, vrlo je određena osoba - kaže Janketić. 

- Neću da otkrijem njeno ime, da je ne kompromitiram. Njoj je posvetio cijeli svoj život. Dok je pričao o njoj, često je plakao. On priča, a suze teku. I nisi mogao da ga ne voliš u tom trenutku. Ali ta zabranjena ljubav ga je uništila - otkrio je on.


Tomini brakovi su bili burni, ali i kratkog daha, a kako su njegove ljubavne priče tekle, pročitajte u nastavku

Satkan od ljubavi

- Volio je sve žene o kojima je pjevao - ispričala je Tomina kuma, pjevačica Olivera Katarina. 

- Bio je savremeni trubadur. Njegova duša bila je satkana od ljubavi. Nosio je ljubav i prema grešniku i prema stradalniku i prema svakom biću na ovom svijetu. Tražio je opravdanje, a ne osudu. U očima mu je bila toplina. I neviđena nježnost. I ljubav. Kad gleda, kao da natapa nježnošću i ljubavlju.

Trema

- Toković je već bio popularan i više nije htio da pjeva u baru na Terazijama, pa me je preporučio kao zamjenu - kasnije je ispričao Zdravković. 

- Imao sam veliku tremu. Tamo su nastupali vrhunski muzičari. Mojoj prvoj probi prisustvovali su fudbaleri Dragan Šekularac i Zoran Miladinović. Ta velika imena podsmjehivala su mi se dok sam pjevao. Utučen i iskompleksiran, nisam primijetio da Slavica sjedi sa Zoranom. Shvatio sam da nešto nije uredu tek kad sam im prišao. Pred cijelim društvom rekla je da mora da obiđe neke prijateljice. Šta sam mogao nego da se složim. Vratio sam se u pustu sobu hotela "Balkan", a ona se pojavila tek poslije ponoći - kasnije je ispričao Zdravković.

Kratkotrajan brak

Pošto je uspio nekako preboljeti plavu Slavicu, u njegovo srce ušla je crna Olgica, koju je Toma ubrzo zaprosio. Njihov brak, međutim, nije dugo potrajao. Poslije razvoda, Toma je mijenjao kafane. Pjevao je u novosadskom "Putniku", beogradskoj "Topčiderskoj noći" i na Svetom Stefanu.

Najtužnija pesma

Tokom boravka na Svetom Stefanu, Zdravković je dobio telegram u kojem piše da je Slavica teško bolesna i da je na samrti. Kako je već imao zakazane nastupe, nije je mogao vidjeti posljednji put. Pogođen njenom smrću, Toma stvara "Buket belih ruža", možda najtužniju pjesmu u karijeri.

Opijao se

Toma je živio za trenutak. Na ljetovanju 1972. u Budvi zaljubio se u mladu Cetinjanku Nadu Radanović. Odmah su se vjenčali, na Otoku cvijeća, uz pjesme Usnije Redžepove i Anđelke Govedarević. Ali, i ovaj brak je vrlo kratko trajao, a krah ljubavne veze bacio je Zdravkovića u očaj. Nastavio je da se opija, iako mu je zdravlje bilo ozbiljno narušeno. Ubrzo odlazi u Ameriku, pa u Kanadu, gdje u Torontu upoznaje četvrtu suprugu Gordanu.

Nesrećna ljubav

Jednom prilikom, Toma je izjavio da ga je ljubav uvijek pokretala, pogotovo ona nesrećna. Neprekidno je tražio srodnu dušu koja će razumjeti njegova tanana osjećanja.

Njegove ljubavne priče se i dan-danas prepričavaju, a pjesme su i dalje popularne i među mlađim generacija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.